panorama-valjevo1.jpgZaštitna zona oko vojnog kompleksa „Boričevac-Belo polje“ u Brđanima smanjena je sa 1354 na 350 metara, nakon višegodišnjih pregovora grada Valjeva i Odeljenja za vanredne situacije u Valjevu sa resornim ministarstvom.

Deo ubojnih sredstava je dislociran iz ovog vojnog kompleksa, izgrađeni su novi i ojačani postojeći grudobrani oko skladišta, što je sve zajedno rezultiralo vraćanju zaštitne zone na prvobitni nivo. Postignut dogovor je od višestrukog značaja jer se na ovaj način omogućava dalji razvoj grada u tom području, a vlasnicima parcela izgradnju i legalizaciju objekata.

Osnovni problem je bio veliki broj zahteva za građevinskim dozvolama i legalizacijom objekata sa ovog područja, a samiim tim i saglasnosti koje su tražene od Ministarstva odbrane i naravno, nije se mogao dobiti. Smanjenjem zaštitne zone rešen je veliki problem.

Prema gruboj proceni unutar zaštitne zone od 350 metara oko ovog vojnog kompleksa ostalo je oko 250 objekata. Inače, na teritoriji grada Valjeva postoji šest vojnih kompleksa sa različitim nivoima zabranjene gradnje.

Kompleks „Boričevac-Belo polje“ u Brđanima bio je najproblematičniji što se tiče izgradnje i bezbednosti. Ovaj vojni objekat, po gruboj proceni ima površinu od 17 hektara, a ovom zonom zabranjene gradnje štiti se oko 120 hektara privatnog zemljišta. S obzirom na to da je prostornim planom Grada bilo urađeno samo obeležavanje prostora bez konkretnih parametara, Grad se uglavnom obraćao Ministarstvu za dozvole i pri tom su dobijani različiti odgovori, a u većini slučajeva legalizacija ili izgradnja nije bila dozvoljena.
Ova zona prostirala se sve do Dušanove ulice, što je jedna petina Generalnog plana, a Odeljenju za urbanizam je iz ovog područja prosleđeno oko 1000 zahteva za legalizaciju objekata.

Što se tiče izgradnje 50 montažnih kuća za vojna lica i vojne penzionere na Petom puku, grad je završio geološka istraživanja tla i sada se čeka dobijanje lokacijska dozvola. Pregovori sa Ministarstvom odbrane su u toku, gradskim budžetom opredeljena su sredstva za infrastrukturno opremanje zemljišta i očekuje se da će izgradnja uskoro početi.

Prikaži još ovjava iz Samouprava

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…