deponija_1.jpgUgovor o izradi tehničke dokumentacije za forimiranje regionalne sanitarne deponije sa reciklažnim centrom, u čiju će izgradnju biti uloženo 20 miliona evra, potpisan je juče u Ministartvu životne sredine između državnog sekretara Bojana Djurić i Alvaro Dies Santaklara, direktora regionalne kancelarije za Jugoistočnu Evropu španske firme EPTISA, koja je izabrana za izradu tehničke dokumentacije i sprovedjenje projekta. Buduća regionalna sanitarna deponija “Kalenić” biće namenjena opsluživanju 11 opština – Valjevo, Ub, Lajkovac, Ljig, Mionica, Osečina, Vladimirci, Koceljeva, Barajevo, Lazarevac i Obrenovac.

Djurić je novinarima nakon potpisivanja ugovora objasnio da je reč o projektu vrednom oko 200.000 evra, koji podrazumeva izradu tehničke dokumentacije i studije izvodljivosti.

“To je deo od ukupnog iznosa od 20 miliona evra, koliko će koštati izrade te, devete po redu regionalne deponije u Srbiji”, objasnio je Djurić navodeći da je Strategijom o upravljanju otpadom predvidjeno da u narednih 10 godina bude izgradjeno njih 24.

Valjevo, kao centar Kolubarskog regiona, nema odgovarajuću sanitarnu deponiju, a gradonačelnik Valjeva Zoran Jakovljević kaže da je lokacija za izgradnju regionalne deponije predvidjena na devastiranom zemljištu površinskih kopova Kolubare. Deponija u Kaleniću pokrivala bi područje od 4.070 kvadratnih kilometara sa 383.000 stanovnika, uz procenu stručnjaka da bi se tu odlagalo 330 tona komunalnog otpada iz 11 opština.

Predviđeno je postojanje četiri centra za prikupljanje otpada pre odvoženja u Kalenić – u Valjevu, Obrenovcu, Lazarevcu i Koceljevi. U Valjevu bi se prikupljao otpad i iz Mionice i Osečine, u Lazarevcu i iz Ljiga, u Koceljevi i iz Vladimiraca, u Obrenovcu samo otpad iz te opštine, dok bi Barajevo i Ub svoj komunalni otpad vozili direktno u Kalenić.

Prve ideje o izgradnji regionalne deponije datiraju iz aprila 2005. kada je potpisan sporazum o zajednickom upravljanju komunalnim otpadom 11 opština Kolubarskog i Macvanskog okruga i tada je procenjeno da će radovi trajati dve godine. Krajem februara 2006. predstavnici Instituta za arhitekturu i urbanizam Srbije predstavili su Studiju o izboru mikrolokacije za regionalnu deponiju komunalnog čvrstog otpada sa reciklažnim centrom za Kolubarski okrug.

Nakon toga usledili su brojni sastanci, ali dogovora o tome u čijoj će nadležnosti biti ova visokoprofitabilna delatnost među opštinama nije bilo jer su četiri opštinebile zainteresovane za deponiju i reciklažni centar i to su Lazarevac, Lajkovac, Ub i Obrenovac. Grad Valjevo je u martu 2007. bio je domaćin prezentacije Urbanističkih planova i Regionalnog plana za upravljhanje otpadom, nakon čega su i nastali su problemi oko formiranja regionalnog centra.
U maju 2009. godine sredstvima iz NIP-a umesto 40 miliona za ovu deponiju namenjenu za 11 opština iz Kolubarskog i Mačvanskog okruga opredeljeno je svega 7,5 miliona dinara.

Prikaži još ovjava iz Ekologija

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Bolje grejanje i uštede u kućnom budžetu za 35 Mioničana

I Mioničani su dobili priliku da upola cene poboljšaju grejanje i klimatizaciju u svojim k…