Narodna biblioteka.jpgPre dvadeset četiri godine “Dvorište” je startovalo kao prva letnja kulturna “šema” u Valjevu. Bilo je jedno od najboljih i najčuvenijih tribina u Jugoslaviji onog vremena. Ono se veoma pročulo u književnim krugovima i postalo je nezaobilazni deo valjevske kulturne ponude. Tokom proteklih godina, u letnjim večerima u “Dvorištu” su se pojavljivali značajni pisci poput Milorada Pavića, Dragoslava Mihailovića, Vojislava Lubarde, Slobodana Selenića, Davida Albaharija, Dušana Kovačevića, Vide Ognjenović, Ljubomira Simovića, Slavena Radovanovića, Radoslava Petkovića, Vladete Jankovića, Dragana Velikića, Đorđa Pisareva, Milete Prodanovića……
Pored značajnih pisaca gostovali su i tumači njihovih estetskih i intelektualnih sistema, književni kritičari- Radovan Mikić, Milo Gligorijević, Marko Nedić, Čedomir Mirković, Aleksandar Jerkov, Mileta Aćimov, Gojko Božović, Gojko Tešić, Pavle Zorić, Predrag Palavestra, Slavko Gordić i dr.
Do današnjih dana “Dvorište” je bilo i ostalo mesto dobrih susreta sa umetnicima i misliocima, gde se na najvišem nivou razgovaralo o književnosti, estetici, kulturi, filozofiji, istoriji i civilizaciji.

Prikaži još ovjava iz Kultura

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Gudači osvojili brojne nagrade u Šapcu

Treći vikend marta 2023. je definitivno obeležen uspesima gudačkog odseka naše muzičke ško…