put.jpgEksproprijacija zemljišta za izgradnju deonice autoputa Beograd-južni Jadran od Uba do Lajkovca dužine 12,6 km na području opštine Lajkovac ide iznad očekivanja i procena je da će biti završena za mesec dana. Na osnovu kontakata sa Ministarstvom za infrastrukturu, očekuje se da će radovi početi 10. ili 11. jula. Prema rečima načelnika Opštinske uprave Lajkovac Živorada Bojičića, kilometar puta je već eksproprisan, a sledeća dva kilometra su u postupku.
– Procena stručnih službi Opštinske uprave Lajkovac su da će eksproprijacija svih šest kilometara na području opštine Lajkovac biti završena za oko mesec dana. Jedan od razloga za uspešnu eksproprijaciju jeste i cena koju je odredila Poreska uprava Srbije, a prihvatila firma ’’Putevi Srbije’’, odnosno novoformirano preduzeće ’’Koridor 10’’. Ar dvorišta uz kuću, veličine do 10 ari, plaća se 300 evra; okućnice do 10 ari 100 evra; okućnice do 30 ari 150 evra, a poljoprivredno zemljište 100 evra po aru. Procena drvne mase je u skladu sa važećim cenovnicima javnih preduzeća, pre svega ’’Srbija šuma’’ i to su cene koje su prihvatljive za vlasnike eksproprisanih nepokretnosti – tvrdi načelnik Bojičić.
O saznanjima vezanim za početak radova, s obzirom da je tenderska komisija Vlade Srbije objavila da su ponude otvorene, načelnik Bojičić kaže:
– U stalnoj smo vezi sa državnim sekretarom Ministarstva za infrastrukturu Jovicom Žarkulom i naša poslednja saznanja su da će to biti prvi vikend posle Ivandana, a to je 10. ili 11. jul. Naša trasa će tog dana biti pripremljena tako da izvođač može da uđe na eksproprisane parcele i započne radove.

Mediji su pre dva dana objavili informaciju iz tenderske komisije da su otvorene ponude za izgradnju dela autoputa Beograd-južni Jadran na deonici Ub-Lajkovac. Najpovoljniju ponudu dao je konzorcijum srpskih firmi predvođen Preduzećem za puteve ’’Beograd’’, u kojem su još ’’Planum’’ i ’’Putevi Užice’’. Ona iznosi 7,333 milijarde dinara, a rok za završetak radova je 16 meseci, dok bi hrvatski ’’Osijek koteks’’ za 9,034 milijarde dinara posao završio za 480 dana. Ponuda ’’Primorja’’ iz Slovenije zakasnila je i nije ni otvorena. U tenderskoj komisiji ne očekuju žalbe jer je procedura potpuno ispoštovana.

Autoput Beograd-Požega-Južni Jadran je deonica budućeg “Koridora 11”, koji treba da poveže Srbiju, Crnu Goru i Rumuniju. Radovi na deonici Ub-Lajkovac trebalo bi da počnu u selu Nepričava, gde se odvaja petlja za Lajkovac i gde se ukrštaju autoput i magistralni pravac Valjevo-Beograd.

Prikaži još ovjava iz Privreda

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…