infakt__frame.jpgKonsultantski tim Evropske agencije za rekonstrukciju upoznao je na jučerašnjem sastanku predstavnike opština i JKP koji se nalaze u fazi dobijanja donatorskih sredstava za toplifikaciju sa nacrtom Memoranduma o razumevanju, koji precizira obaveze opština, Javno komunalnih preduzeća i EARA-e kao potpisnika Memoranduma.
-Radi se o jednoj projekciji koju lansira Evropska agencija za rekonstrukciju, a radi se o principu tržišnog poslovanja. U slučaju Valjeva to se odnosi na subvencije izražen kroz različit tarifni sistem naplate građanima, povlašćenim prostorima i lokalima. Data je sugestija da se u što kraćem roku izbalansira na način da se to ujednači. To znači da ono što se bude potrošilo treba da bude plaćeno. Opština je dobila obavezu da ukoliko želi da daje subvencije za neke socijalne kategorije to meože raditi iz posebnog fonda, kaže Miroslav Rasulić, direktor JKP Valjevo.
Obaveza JKP-a je da u narednom periodu sarađuje sa Evropskom agencijom za rekonstrukciju na polju pripreme tehničke dokumentacije do kraja januara. Zbog nešto manje sredstava koja su opredeljena kroz donaciju izvršena je revizija projekta toplane.
-Tender će biti raspisan u februaru i trajaće 3 meseca. Nakon toga sledi izbor isporučioca opreme, a u najboljem slučaju radovi će početi u avgustu mesecu. Bilo je reči da ćemo dobiti 4,6 miliona eura, međutim, sada je konačno da ćemo dobiti 3,87 miliona eura.
Evropska agencija za rekonstrukciju sredstva iz donacije plasiraće u izgradnju samog objekta toplane, u nabavku kotla od 30 megavati i izgradnju toplovodne mreže u Naselju oslobodioci Valjeva. Ono na čemu se takođe insistiralo je i usklađivanje cena i naplate u što realnijim okvirima.
-To znači da cena treba da bude pokrivena troškovima proizvodnje. Tu slabi uticaj opštine, ali će kroz druge vidove subvencija moći da izađe u susret socijalnim kategorijama. Sve su to stavke na kojima insistira Evropska Agencija za rekonstrukciju, a to je predočeno i kroz Nacrt Memoranduma o razumevanju koji bi trebalo da bude potpisan do kraja marta. Postoje i drugi gradovi koji su podneli projekte i ukoliko se zahtevi ne ispune praktično se može izgubiti donacija.
Dinamika radova precizno je definisana kako bi se uskladile aktivnosti u svih pet gradova u kojima će Evropska agencija za rekonstrukciju učestvovati u toplifikaciji kroz donatorska sredstva.
Jučerašnjem sastanku u Beogradu prisustvovali su pored Miroslava Rasulića, direktora JKP Valjevo i dr Jovan Tomić predsednik opštine Valjevo, njegovog zamenik Zoran Ilić i kao i predstavnici opština i toplana iz Subotice, Pančeva, Čačka i Užica.

Prikaži još ovjava iz Privreda

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…