Valjevo je jedna od 14 opština zapadne Srbije koja učestvuje u programu Revitalizacija zajednice kroz demokratsku akciju zahvaljujući svom privrednom potencijalu, velikoj motivaciji lokalne samouprave i jakoj građanskoj inicijativi. Lokalna samouprava učestvovala je sa više od 25% sredstava u ukupnoj vrednosti projekata, a nakon četiri godine u Valjevu je realizovano 113 projekat u vrednosti od 3.501.874,98 dolara.
Od oktobra meseca započeta je peta godina realizacije CRDA programa. U planu je da se kontaktiraju sve opštine u kojima IRD deluje i radiće se na razvijanju projekata, a pre svega će se videti koji su to projekti ponuđeni u skladu sa novim kriterijumuma i principima rada IRD-a. Do sada je IRD pomagao i obdaništa i škole i bolnice i programe reproduktivnog zdravlja po kome je Valjevo zaista učinilo dosta.

-Od ove godine naš prioritet su programi koji imaju za rezultat otvaranje novih radnih mesta, kaže Slavenko Đokić, direktor administracije IRD-a. To je ono po čemu će se meriti uspeštnost programa, da li program može da se kvalifikuje za donaciju USAID-a ili ne. To je širok spektar projekata, od uvođenja standarda, preko razne vrste tehničke podrške, malim i srednjim preduzećima, zadrugama, poslovnim udruženjima i na njima je da nam podnesu projekte o načinu na koji misle da otvore nova radna mest i da se takmiče na svetskom tržištu, a mi ćemo u skladu sa kriterijumima da ga odobrimo ili vratimo na dalju doradu u skladu sa kriterijumima po kojima smo i do sada radili.

U protekloj godini u Valjevu nije odrađen nijedan infrastrukturni projekat, a Đokić kaže da u ovom trenutku nije predviđeno da budu odobreni projekti sa predznakom infrastrukturni i da će prednost imati projekti koji imaju svoju ekonomsku opravdanost .

– Ipak tu mogu biti uključeni projekti koji se odnose na industrijske zone, poslovne inkubatore i svi poslovi koji su infrastrukturni, a koji su preduslov za otvaranje novih radnih mesta u tom slučaju mogu da dodju u obzir.

Valjevo na žalost nije ušlo među šest opština uključenih u pilot projekat Lokalnig ekonomskog razvoja, ali to en sprečava Valjevo da se naknadno uključi u program, stim da će biti definisani uslovi na koji način će se taj program realizovati u narednom periodu.
-Taj program podrazumeva razvoj strateških planova opština koje učestvuju u programu, prenošenje znanja i iskustava koja su opšte prihvaćena, dakle model Svetske banke koji se sve više usvaja kao model strateškog planiranja u lokalnim zajednicama.

Program Lokalni ekonomski razvoj pored obuke u oblasti planiranja ekonomskog razvoja, analiza i poboljšanja uslova u privatnom sektoru, podstiče i saradnju među opštinama u regionu. onomskog razvoja, analiza i poboljšanja uslova u privatnom sektoru, podstiče i saradnju među opštinama u regionu.@@@

Prikaži još ovjava iz Privreda

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…