okruzni_sud.jpgZakonik o KP ce se od 1. oktobra ove godine primenjivati u svim sudovima u Srbiji. Za razliku od sada važece procedure, u kojoj istražni sudija donosi rešenje o sprovodenju istrage, od 1. oktobra istraga ce se pokretati naredbom javnog tužioca, protiv koje nije dopuštena žalba. Trenutkom donošenja, ona postaje pravosnažna i izvršna, s tim što je stepen sumnje u toj fazi nizak. Od 1. oktobra pocinje primena novog ZKP.

Na tužiocu je da u svakom konkretnom slucaju oceni stepen sumnje na osnovu kojeg ce narediti pokretanje istrage. Javni tužilac novim zakonom ima potpuniju saradnju s policijom. Odnosno, policija je dužna da postupi po svakom zahtevu javnog tužioca, dok sud u istrazi ima limitiranu ulogu. Naime, sadašnji istražni sudija pretvara se u sudiju za prethodni postupak. Odlucuje o pritvoru, može doneti naredbu o posebnim dokaznim radnjama kao što je tajni audio i video nadzor, a ima i neku vrstu kontrole nad radnjama javnog tužioca.

Posle podizanja optužnice, a pre otvaranja glavnog pretresa, odnosno sudenja, uvodi se nova faza postupka – pripremno rocište. Glavni pretres se otvara rešenjem predsedavajuceg sudije. Cita se optužba i optuženi se izjašnjava o njoj, a zatim tužilac i odbrana daju uvodna izlaganja. Potom izvode dokaze, a na kraju iznose završne reci.

Inace, novi ZKP vec se primenjuje u postupcima protiv okrivljenih za organizovani kriminal i ratne zlocine

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…