radijator_1.jpgOd 2015. godine potrošnja energije iz gradskih toplana naplacivace se po utrošku. Od 58 daljinskih sistema, samo u Subotici, Beceju, Šapcu i Backoj Palanci obracunavaju grejanje po potrošnji, a još 20 toplana najavljuje da ce taj nacin primenjivati od ove jeseni. Ostale toplane imaju nešto više od godinu dana da se pripreme.

U valjevskoj toplani kažu da, ukoliko bi se u stanove ugradili meraci, racuni za grejanje smanjili bi se za 20-30 posto, a to tvrde na osnovu dosadašnjih iskustava sa stanarima u ulazima gde su postavljeni meraci.

Za naplatu po potrošnji neophodno je da se u zgradama ugrade meraci i delitelji toplote, a u stanovima ventili na radijatorima. Za prosecan stan od 60 kvadrata ta investicija košta do 250 evra, a predvideno je da domacinstva ventile otplacuju na rate, najmanje tri godine, kroz racune za grejanje.

Ministarstvo energetike najavilo je da ce obezbediti toplanama, odnosno lokalnim samoupravama da nabave kalorimetre za svaku zgradu, kako bi prakticno gradani što manje bili optereceni prelaskom na merenje po utrošku. U evropskim zemljama, grejanje se uglavnom obracunava po potrošnji. Koristi su višestruke, a potrošnja goriva i toplotne energije manja je u proseku za petinu.
————————————————————–

Stojkovic kaže i da su jedina svetla tacka vece ustanove kao što su škole ili sudovi, ali i da od ukupne potrošnje samo 37% se naplacuje po potrošnji. Gradjani u ovom procentu ucestvuju sa oko 10%.

“Mi možemo to da radimo na nivou objekta i na nivou stana, u zavisnosti za šta se skupština stanara izjasni. Ukoliko se radi o obracunu po stanu onda ce to zaista biti placanje po utrošku, ali ako je po objektu to se opet deli na kvadraturu stana pa se prakticno mnogo ne menja. Interesovanje nije baš znatno jer se radi o investiciji. To je minimum ulaganja od 200 do 250 evra. „Toplana” sama nije u mogucnosti da finansira takvu ugradnju, ali je moguce sa odredjenim bankama postici sporazum o pojedinacnom kreditiranju za male sume novca recimo do 30000 dinara”, kaže Ivko Stojkovic i dodaje da „Toplana” ne radi ni nabavku, ni instalaciju mernih uredjaja, vec postoje firme koje se tim poslom bave i sa kojima sami gradjani sklapaju ugovore. Tako sklopljen ugovor obavezuje tu firmu da postavi uredjaje, ali i da ih ocitava i dostavlja „Toplani” izveštaj o potrošnji.

Stojkovic napominje da za sve nove zgrade koje se grade u Valjevu Toplana daje tehnicke uslove po kojima zgrada mora imati ugradjene merace u hodniku. „Što se nas tice, mi smo potpuno spremni za takvu vrstu obracuna, ali gradjani za sada još ne pokazuju interesovanje”, rekao je Stojkovic.

Iz ministarstva energetike napominju da se prelaskom na ovakav obracun po potrošnji može smanjiti racun od 20 do 25 %.Istovremeno, postoje najave da resorno ministarstvo finansira uvodenje meraca toplote u podstanicama zgrada kako bi toplane što pre pocele da naplacuju grejanje po potrošnji.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…