divcibare.jpgTokom ekološke akcije „Budimo i mi čuvari prirode“ koja je održana u petak na Divčibarama, studenti i predavači Visoke poslovne škole strukovnih studija i aktivisti Ekološko-biciklističkog udruženja „Green bike“, prikupili su oko 200 kilograma najraznovrsnijeg otpada na nekoliko lokacija na vodećoj turističkoj destinaciji valjevskog kraja.

Akcija je trajala nekoliko časova, a plastika, najlon, staklo, limenke i drugo smeće, zaostali nakon uskršnjih i promajskih praznika, uklanjani su na potezu od centra Divčibara, pored hotela „Pepa“, oko pijace, pančevačkog i odmarališta „Stevan Filipović“, kod kampa „Breza“ i benzinske stanice, te na trasama do stare i nove ski-staze na Divčibarama. Od odbačenog otpada očišćene su i „kritične tačke“, Česma, Vidikovac i Crni vrh gde se formiralo neko mini divljnih deponija, sa kojih su, između ostalog, uklanjane i odbačene šofer šajbne, kućni aparati ili kupatilska keramika. Na mestima koje su očistili, studenti VIPOS-a i aktivisti „Green bike“ postavili su plastificirane table, koje su kreacije studenata, sa porukama i apelima budućim gostima Divčibara da smeće odlažu u kante i na taj način sačuvaju prirodu ovog turističkog mesta.

S obzirom da je najveći deo prikupljenog otpada, plastiku i alumijijum, moguće reciklirati, sav prihod od tih recikliranih sekunardnih sirovina, VIPOS i „Green Bike“ će uplatiti u humanitarne svrhe, valjevskom Društvu za cerebralnu paralizu ili Društvu za pomoć deci sa posebnim potrebama, u zavisnosti od toga kojoj organizaciji je novac trenutno potrebniji.
U ekološkoj akciji na Divčibarama učestvovalo je stotinak studenata VIPOS-a i članova „Green bike“ koji su se dogovorili da se organizovano uključe i u nacionalnu akciju „Očistimo Srbiju“, planiranu za 4. jun ove godine.

Prikaži još ovjava iz Ekologija

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Bolje grejanje i uštede u kućnom budžetu za 35 Mioničana

I Mioničani su dobili priliku da upola cene poboljšaju grejanje i klimatizaciju u svojim k…