toplana.jpgDržavni revizori počeli su kontrolu u Ministarstvima rada i prosvete. Na leto počinje kontrola finasijskih izveštaja javnih preduzeća.
Predsednik Saveta Državne revizorske institucije Radoslav Sretenović (arhiva)
“Državni revizori počeli su kontrolu trošenja budžeta za 2009. godinu u još dva ministarstva, Ministarstvu rada i socijalne politike i Ministarstvu prosvete”, izjavio je predsednik Saveta Državne revizorske institucije Radoslav Sretenović. On je najavio i kontrolu finansijskih izveštaja javnih preduzeća, koja bi trebalo da počne tokom leta.

Državna revizorska intitucija nastavlja proveru kako su ministarstva u Vladi Srbije trošila novac budžetskih obveznika u prošloj godini. Pod lupom revizora našla su se i Ministarstva rada i socijalne politike i prosvete.

“DRI je shodno svojim ovlašćenjima započela je reviziju kod određenih direktnih korisnika budžetskih sredstava, pre svega mislim na ministarstva. Već mesec dana traje revizija kod Ministarstva poljoprivrede, zatim Ministarstva za infrastrukturu i Ministarstva za sport i omladinu. U utorak je započeta i revizija kod ostalih korisnika, pre svega Ministarstva za prosvetu i Ministarstva za rad i socijalnu politiku”, kaže Sretenović.

Jedan od uslova da počne revizija javnih preduzeća je da Skupština usvoji izmene Zakona o reviziji. Izmene će omogućiti konstituisanje Sektora za reviziju javnih preduzeća i one su već u skupštinskoj proceduri, a trebalo bi da budu usvojene do kraja maja.

“Tokom leta ćemo ući u javna preduzeća, jer je i naša obaveza, ne samo zakonska obaveza, nego smo preuzeli obavezu koja nam je postavljena od strane Evropske komisije, da Srbija dobije makroekonomsku pomoć od 200 miliona evra, a jedan od uslova jeste da započnemo reviziju javnih preduzeća do 30. septembra 2010. godine, što ćemo svakako uraditi”, kazao je on.

Izmene zakona o reviziji odnose se i na povećanje plata državnih revizora, a ubuduće bi vrhovni i ovlašćeni državni revizori trebalo da budu imenovana lica od strane Skupštine i da bude skraćen postupak njihovog imenovanja.

Prikaži još ovjava iz Samouprava

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…