Gorenje.jpgFirma „Kemis”, koja je u vlasništvu „Gorenja”, traži dozvolu da u krugu fabrike godišnje skladišti dve tone opasnog otpada, živu, olovo i citostatike.
Slovenačka firma „Kemis” namerava da u krugu fabrike „Gorenje” u Valjevu otvori skladište opasnog otpada i za to je zatražila dozvolu Ministarstva za zaštitu životne sredine! Ukoliko Slovenci dobiju „zeleno svetlo”, na manje od dve kilometra od centra Valjeva skladištiće se opasne materije koje sadrže živu, olovo i citostatike.

Namera „Kemisa”, koji je u stopostotnom vlasništvu „Gorenja”, jeste da godišnje u Valjevu skladišti 2.000 tona opasnog otpada.
Mišljenje Zavoda
Ovde bi se prikupljali organski i halogeni rastvarači, čvrst otpad koji sadrži opasne supstance, otpadne boje i lakovi, komponente i fluorescentne cevi koje sadrže živu, antifriz i olovne baterije, citotoksični i citostatični lekovi, ulje za menjače, kao i zemlja i kamen koji sadrže opasne supstance. U zahtevu koji je upućen Ministarstvu za zaštitu životne sredine, slovenačka firma navodi da bi opasan otpad bio skladišten u hali površine 120 kvadratnih metara.
– Otpad bi se sakupljao na mestu nastanka u odgovarajuću ambalažu koja omogućava siguran prevoz i manipulaciju. Otpad bi se kod proizvođača pripremao za transport i prevozio u skladu s propisima direktno do mesta gde će biti obrađivan ili do skladišta u Valjevu. Otpad bi u tom skladištu bio osiguran i odložen prema vrsti, a kad se skupi veća količina, bio bi odvožen posebno opremljenim kamionima – navodi se u zahtevu „Kemisa” upućenom nadležnom ministarstvu.

Uprava slovenačkog „Gorenja” iz Velenja potvrdila je da je firma „Kemis”, čiji je stopostotni vlasnik, zatražila od Ministarstva životne sredine Srbije dozvolu da u Valjevu sakuplja i skladišti opasni otpad iz Srbije. Slovenački gigant objašnjava da bi skladište otpada bilo u krugu njihove fabrike rashladnih uređaja, da će istovremeno biti skladišteno samo 50 tona otpada i da će ta stanica „delovati samo kao prelazni centar do izvoza otpada u EU”.
Ministarstvo za zaštitu životne sredine zatražilo je mišljenje gradskih vlasti u Valjevu, koji se još uvek nisu izjasnili da li su za ili protiv skladištenja opasnog materijala. Zatraženo je i mišljenje Zavoda za javno zdravlje, čiji stav bi trebalo da bude relevantan, s obzirom na to da se ta institucija bavi procenom uticaja otpada na životnu sredinu. Glas protiv skladištenja opasnog otpada, međutim, digli su Mesna zajednica „Naselje oslobodilaca Valjeva” i Organizacija potrošača iz ovog grada.
– Slovenačka firma „Kemis” nije uradila studiju o štetnosti po životnu sredinu i zato nećemo dozvoliti skladištenje opasnog otpada u krugu fabrike „Gorenje”. Nije sporno da otpad mora da se sakuplja i skladišti, ali smatramo da je nedopustivo da takvo postrojenje bude praktično na kraju najvećeg stambenog naselja u gradu, u blizini još tri stambena bloka, Poljoprivredne škole sa internatom. Zabrinuti smo za zdravlje naših sugrađana i dece i zato smo odlučili da se suprotstavimo – kaže član Organizacije potrošača Dragan Janković.
Izvor Press

Prikaži još ovjava iz Ekologija

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Bolje grejanje i uštede u kućnom budžetu za 35 Mioničana

I Mioničani su dobili priliku da upola cene poboljšaju grejanje i klimatizaciju u svojim k…