patrijarh pavle.jpgNjegovo Preosveštenstvo Episkop bački G. Irinej, u ime Svetog Arhijerejskog Sinoda Srpske Pravoslavne Crkve, posle vanredne sednice u nedelju uveče u Patrijaršijskom dvoru saopštio je javnosti nekoliko pojedinosti u vezi sa opelom Blaženopočivšeg Patrijarha Pavla. Vladika bački G. Irinej je saopštio da se Sveti Sinod na sednici pozabavio pojedinostima koje su striktno propisane u ovakvim prilikama.
Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski G. Amfilohije obavljaće dužnost mejstobljustitelja patrijaraškog trona, a na vanrednoj sednici Svetog Sinoda imenovan je i odbor za sahranu koji će u ponedeljak održati sastanak sa početkom u 10 časova. Svi detalji vezani sa opelo i sahranu će biti definisani na toj sednici. U odbor ulaze svi članovi Svetog Sinoda, određeni Arhijereji, vikarni episkopi, sveštenici i petorica predstavnika Države – koji će biti imenovani iz kabineta predsednika Srbije, resornih ministarstava vera, spoljnih i unutrašnjih poslova.
Patrijarh Pavle će biti sahranjen u četvrtak, 19. novembra, u manastiru Rakovica, po ličnoj želji pismeno izraženoj u testamentu Blaženopočivšeg Patrijarha koji je pročitan na vanrednoj sednici Svetog Sinoda, a mesto opela, molitvenog ispraćaja, biće Hram Svetog Save, a po potrebi, možda i trg Svetog Save ispred Hrama.
Na kraju, Vladika Irinej se zahvalio medijima na pažnji koja je posvećena ovom događaju i zamolio da odgovorno izveštavaju o svemu, ali da informacije traže i dobijaju od unapred određenih lica, a da se razna i nezvanična nagađanja ne uzimaju u obzir.
Mitropolit crnogorsko-primorski G. Amfilohije izjavio je da je Njegova Svetost Patrijarh Pavle sav svoj život posvetio službi Bogu i svome rodu i sebe ugradio u život naše crkve i našeg naroda. „Njegovo osnovno životno načelo je bilo da smo mi kao ljudi saradnici Božji, da smo prizvani da činimo saglasno svome znanju onoliko koliko možemo, koliko nam je Bog dao darova i snage”. „Gospod ga je prizvao na tron svetoga Save u vreme godina nemira, sukoba, građanskog rata. Mirne duše se može zaključiti da je Gospod upravo izabrao njega ispunjenog dubokom verom, poverenjem u Boga, čistotom, savesti, ljubavlju i dobrotom”, rekao je Visokopreosvećeni Mitropolit.
Mitropolit Amfilohije je istakao da je Blaženopočivši Patrijarh Pavle „časno i dostojanstveno izneo teški krst srpskog patrijarha kao retko ko u našoj prošlosti”. „Molimo se Gospodu da upokoji našega duhovnog oca patrijaraha srpskog Pavla i da ga prizove u svoje naručje zajedno s njegovim imenjakom apostolom naroda Pavlom i svima arhiepiskopima pećkim koji su pre njega nosili krst svetosavske crkve”, zaključio je Mitropolit crnogorsko-primorski, koji je na sinoćnjoj sednici Sinoda izabran za mjestobljustitelja – čuvara patrijaraškog trona.
Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je upokojenje srpskog Patrijarha Pavla izuzetno težak gubitak za srpski narod, državu i Srpsku Pravoslavnu Crkve i da je ovo trenutak kada nam je više nego ikad potrebno jedinstvo. „On je bio ličnost poštovana od predstavnika svih vera i svih konfesija, bio je poštovan i od ruskog i vaseljenskog patrijarha i od rimskog pape, najviših verskih predstavnika Protestantske crkve, zbog toga što je verovao i ponašao se tako kako je verovao”, rekao je Predsednik Tadić.
Predsednik Srbije je istakao da jedna misao Patrijarha Pavla ostaje „kao zavet svim građanima Srbije u vremenima koja jesu i koja dolaze – da se ne branimo od tuđeg zla nego od zla u sebi”. „To je Patrijarh Pavle govorio u teškim vremenima devedesetih godina i to, kao i njegova skromnost i jednostavnost, treba da ostanu čvorišna mesta i u našoj istoriji u budućnosti”, rekao je srpski predsednik.
Predsednik Srbije naglasio je da će država učiniti sve da sam čin odlaska srpskog Patrijarha bude obeležen na dostojan način i da će pružiti svaku podršku SPC u ovim danima. „Građani Srbije su suočeni s jednim velikim gubitkom, ali upravo je Patrijarh Pavle bio ona ličnost u našem narodu koja je svojim delom, teološkom misli i ponašanjem oličavao jedinstvo. Ovo je trenutak u kome nam je jedinstvo potrebno više nego ikad”, poručio je Tadić.

Info-služba
Eparhije valjevske

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…