opstinski_sud.jpgMinistarstvo pravde završilo je Predlog izmena i dopuna zakona o parničnom postupku, čija je ideja da se na drugačiji, regulišu i bitno ubrzaju postupci, izjavio je državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen.
Zakon o parničnom postupku jedan je od najvažnijih zakona u celokupnoj reformi pravosuđa jer brzina i dužina sudskog postupka prvenstveno zavisi od procesnih zakona. Od ukupnog broja predmeta koji se vode pred srpskim sudovima, čak 70 posto su parnični.
Najbitniji reformski koraci odnose se, osim prikupljanja dokaza, na redukciju vanrednih pravnih lekova. Predlogom izmena zakona predviđeno je ukidanje zahteva za zaštitu zakonitosti u potpunosti, pri čemu se imalo u vidu da parnični postupak predstavlja dispoziciju stranaka i da mešanje državnog tužioca podizanjem ovog pravnog leka više nije nužno.

Izmenama zakona o parničnom postupku precizirano je ročište pred drugostepenim sudom i uređen prvostepeni postupak posle ukidanja prvostepene odluke. Regulisano je pitanje održavanja rasprave pred drugostepenim sudom, kada je doneta presuda zasnovana na novim činjenicama i dokazima, a dopunjene su i izmenjene odredbe koje regulišu institut izuzeća i isključenja radi sprečavanja zloupotrebe ovog procesnog instituta.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…