infakt__frame.jpgNa stazi od Platana doJovanje u duzini od 10,5 km u nedelju 28. oktobra biće održana Memorijalna trka u čast generala Svetomira Đukića. U trci koja se po šesti put održava učestvovaće učenici osnovnih škola, juniori, seniori, veterani i pripadnici vojske i policije.

15. oktobra po starom, a 28. po novom kalendaru 1906. godine pešadijski general Svetomir Đukić, organizovo je prvu atletsku trku na teritoriji Srbije i taj dan se uzima kao dan početka rada Srpskog olimpijskog komiteta. Memorijalna trka “General Đukić” uvrštena je u Valjevu kao značajna sportska gradska manifestacija.

Fond trke ove godine je oko 520 hiljada, a za najbolje plasirane predviđene su novčane i robne nagrade.

General Đukić je svojevremeno stazu od Platana do Jovanje i nazad pretrčao je za 52 minuta, dok je pobednik prošlogodišnje trke Goran Stoiljković ovu stazu dugu 10,5 km pretrčao za 32 minuta. Pored učešća u trci pripadnici ministarstva unutrašnjih poslova, odnosno odeljenja saobraćajne policije reglisaće saobraćaj za vreme održavanja trke.

General Svetomir Djukic rodjen je 29. maja 1882. godine u Razani, u blizini Kosjerica. Osnovnu skolu zavrsio je u Valjevu. Sa 16 godina upisao se na Vojnu akademiju, sa 18 postao potporucnik i stupio u vojnu sluzbu u kojoj je ostao 40 godina. Učestvovao je u Prvom i Drugom balkanskom ratu. Penzionisan je 1940. godine u činu divizijskog generala. Drugi svetski rat zatekao ga je u Beogradu. Vreme od 1945. godine proveo je u emigraciji. Umro je 1960 godine u Duizburgu (Nemacka). Bio je jedan od osnivača Srpskog olimpijskog kluba i član Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) do 1948. godine. Kada je osnovan Jugoslovenski olimpijski odbor (Komitet) 1919. godine izabran je za potpredsednika.

Kako je jedan deo svog zivotnog veka proveo u Valjevu, gde je bio organizator mnogih sportskih dogadjanja,organizovanjem ove trke Valjevo cuva secanje na ovog izuzetnog coveka.

Privremeni organ opštine Valjevo doneo je i odluku o podizanju spomen obeležja divizijskom generalu Svetomiru Đukiću. Opština Valjevo će biti investitor podizanja spomen obeležja. Podizanje će otpočeti u 2007. godini, a za ovu namenu je iz opštinskog budžeta predviđeno milion dinara.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…