infakt__frame.jpgOdbor za ljudska prava Valjevo od 2002.godine sprovodi aktivnosti vezane za uspostavljanje institucije građanskog branioca. Lokalna samouprava je i ove godine sa 100 hiljada dinara iz budžeta podržala finansiranje projekta “Otvoreni forum – javno zagovaranje za uspostavljanje institucije građanskog branioca u opštini Valjevo“.

Inače, Nacrt odluke o Građanskom braniocu predviđa da Skupština opštine izabere građanskog branioca u roku od tri meseca od dana stupanja na snagu ove odluke, a izbor zamenika građanskog branioca izvršiće se u roku od šezdeset dana od dana izbora građanskog branioca. Građanski branilac doneće akte o organizaciji stručne službe u roku od mesec dana od stupanja na dužnost, dok će obaveza Skupštine opštine biti da obezbedi potrebne uslove za početak rada građanskog branioca i to u roku od četiri meseca od dana stupanja na snagu odluke. Obaveza Skupštine biće i da uskladi odredbe svog poslovnika sa odredbama odluke u roku od četiri meseca od dana njenog stupanja na snagu.

Jedno od osnovnih prava građana u demokratskoj zajednici je pravo na otvorenu i odgovornu javnu vlast i pravo na pristupačne i efikasne javne službe. Od državnih organa, organa uprave, javnih preduzeća i drugih organa javne vlasti se danas očekuje visok kvalitet usluge, a posebno korektan, civilizovan i nepristrastan načih ophođenja prema građanima, u okviru zakona.

Budući da se veliki deo prava ostvaruje pred javnim službama lokalne samouprave i da opština zadovoljava najznačajnije građanske potrebe, kao što su upis u matične knjige, izdavanje građevinskih i drugih dozvola, socijalna zaštita, odnošenje smeća, snabdevanje vodom i toplotom, to je neophodno da se u Valjevu obezbedi nezavisna i demokratska kontrola poštovanja prava građana od neprimerenog postupanja lokalne administracije.

Za ostvarenje najvišeg stepena poštovanja prava građana i visokog standarda javnih usluga, potrebna je odlučnost i saglasnost najodgovornijih društvenih činilaca, pre svega predstavnika lokalne samouprave u Valjevu, političkih stranaka, medija i cele naše javnosti.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…