infakt__frame.jpgАстрономија
Руководиоци петничких образовних програма се непрестано труде да полазницима пруже, како увид у најновије информације, тако и избор квалитетних и стручних предавача. Тако је искориштена управо завршена међународна научна конференција, одржана у Београду поводом 120 година од оснивања Астрономске опсерваторије Београд, да се позове један од предавача по позиву, Артур Черњин (спада у ред највећих светских научника који се бави космологијом) из Москве, да одржи предавање у Петници и тиме започне јесењи семинар астрономије посвећен вангалактичкој астрономији. Кроз предавање Тамна енергија око нас, презентована су најновија открића везана за структуру свемира.
На другиом семинару астрономије (24. до 28. октобра), поред финализације пројеката биће реализовано и више стручних предавања, као: Спектрална анализа у астрономији, Модерна истраживања астероида, Универзум као сатни механизам…

Молекуларна биомедицина
Јесењи семинар молекуларне биомедицине посвећен је методологији истраживања у биомедицинским наукама. Еминентни предавачи са Медицинског и Хемијског факултета представит ће полазницима области којима се баве и дискутовати са њима о приступу истраживању и презентацији резултата. Полазницима ће бити представљени проблемски задаци који ће се ослањати на решавање реалних лабораторијских проблема. Заједно са полазницима програма астрономије и физике биће организована дебата на тему Тераформирање у којој ће мешовити тимови разматрати проблем тераформирања са аспекта различитих наука.

Физика
Јесењи семинар физике одликује се низом стручних предавања од нанотехнологија, преко примене инфрацрвене спектроскопије до употребе науке у процесу доношења одлука у друштву. Један од полазника овог семинара је и Угљеша Милић, добитник овогодишње награде Први корак ка Нобеловој награди из физике, коју додељује Пољска академија наука и чији су петнички полазници вишеструки лауреати. Истичемо де је Угљеша петнички полазник од основне школе.

Хемија
Од 25. до 28. октобра реализује се други јесењи семинар хемије. Семинар нема јединствену тему, већ покрива широк спектар тема као: Молекули живота, Постоји ли хемијски модел живота у универзуму, Имобилизација ензима… Стручни сарадници долазе са Хемијског факултета, Факултета за физичку хемију и ИХТМ – Центар за хемију.

Прошле недеље: Семинар психологије био је посвећен социјалној психологији (сујеверје), док је семинар лингвистике имао мултидисциплинарни карактер.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…