infakt__frame.jpg>>>1207. – Roden je engleski kralj Henri III, koji je stupio na presto u devetoj godini života, jer mu je u Prvom baronskom ratu poginuo otac Džon, nazvan Džon Bez Zemlje, ali je stvarno poceo da vlada 1234.

>>>1684. – Umro je francuski pisac Pjer Kornej, tvorac klasicne francuske tragedije koju je oslobodio izveštacenosti, dajuci likovima snagu dubokog unutrašnjeg proživljavanja.

>>>1754. – Roden je ruski car Pavle I Petrovic Romanov, naslednik Katarine Velike, koji je po dolasku na vlast 1796, u strahu od ideja Francuske revolucije, zaveo policijski režim i uveo Rusiju u “Drugu koaliciju” s Engleskom i Austrijom protiv Francuske.

>>>1795. – Belgija je pripojena Francuskoj.

>>>1800. – Španija je tajnim sporazumom Francuskoj vratila Luizijanu.

>>>1870. – U bici kod Sedana u francusko-pruskom ratu zarobljen je francuski car Napoleon III, a Francuska je tri dana kasnije ponovo postala republika.

>>>1878. – U Nišu je pocela da radi gimnazija, u koju je u prvoj školskoj godini upisano 49 ucenika.

>>>1892. – Rodena je srpska književnica i klasicni filolog Anica Savic-Rebac, profesor Univerziteta u Beogradu.

>>>1904. – Roden je americki pijanista ruskog porekla Vladimir Horovic, jedan od najvecih majstora klavira u istoriji muzike. S S SR je napustio 1925, a kad se prvi put vratio 1986. održao je trijumfalne koncerte u Moskvi i Lenjingradu.

>>>1914. – Turska je kao saveznica Centralnih sila u Prvom svetskom ratu zatvorila Dardanele za brodove zemalja Antante.

>>>1918. – Predvodeni engleskim pukovnikom Tomasom Lorensom, poznatim kao Lorens od Arabije, Arapi su uz pomoc Britanaca, u Prvom svetskom ratu preoteli Damask od Turaka.

>>>1924. – Radio Beograd je poceo da emituje program. U eksperimentalnim emisijama inženjeri Mihajlo Simic i Dobrivoje Petrovic su s predajnika u Rakovici emitovali i koncerte uz ucešce pevaca Beogradske opere. U znak secanja na prvo emitovanje, 1. oktobar ustanovljen je kao dan RTV Srbije.

>>>1924. – Roden je americki državnik Džejms Erl “Džimi” Karter, predsednik SAD od 1977. do 1981.

>>>1928. – U S S SR-u je proglašena prva petoljetka radi povecanja industrijske i poljoprivredne proizvodnje.

>>>1936. – Španski fašisti proglasili su svog vodu Fransiska Franka šefom države.

>>>1938. – Nemacka armija je ušla u Cehoslovacku i okupirala Sudete posle Minhenskog sporazuma Nemacke s Velikom Britanijom i Francuskom.

>>>1943. – Saveznici su posle jednomesecne bitke u Drugom svetskom ratu zauzeli Napulj.

>>>1946. – Medunarodni vojni sud u Nirnbergu je posle desetomesecnog procesa osudio na smrt vešanjem 12 nemackih glavešina zbog ratnih zlocina u Drugom svetskom ratu, trojicu na doživotnu robiju, a cetvoricu na zatvorske kazne od 10 do 20 godina.

>>>1949. – U Pekingu je proglašena Narodna Republika Kina pod vodstvom Mao Cedunga.

>>>1957. – Umro je srpski biolog i fiziolog Ivan Đaja, profesor Univerziteta u Beogradu i clan Srpske akademije nauka i umetnosti, koji je istraživanjima fiziologije duboko ohladenog organizma stekao svetski renome.

>>>1958. – Televizija Beograd pocela je da emituje redovni program.

>>>1960. – Proglašena je nezavisnost najmnogoljudnije africke zemlje Nigerije, koja je od kraja 19. veka bila britanska kolonija.

>>>1965. – Indonežanska armija pod vodstvom generala Suharta, šticenika SAD, koji je ubrzo prigrabio svu vlast, skršila je pokušaj državnog udara, posle cega je usledio nemilosrdan obracun s Komunistickom partijom Indonezije, optuženom za pokušaj udara, cijih je oko 700.000 clanova i pristalica likvidirano.

>>>1979. – Zona Panamskog kanala je posle 70 godina pod kontrolom SAD formalno predata na upravu Panami.

>>>1982. – Voda desnicarske Hrišcansko-demokratske unije Helmut Kol postao je šesti kancelar Zapadne Nemacke, nasledivši socijaldemokratu Helmuta Šmita.

>>>1988. – Mihail Gorbacov je postao predsednik Prezidijuma Vrhovnog sovjeta ŠSR umesto Andreja Gromika, penzionisanog dan ranije.

>>>1988. – Umro je srpski glumac Pavle Vuisic, “vulkan glume, života i snage”, kako ga je opisao Orson Vels. Vec u prvom filmu “Cudotvorni mac” Vojislava Nanovica 1950. nametnuo se neobicno snažnom glumackom licnošcu, koja je potom obeležila više od 100 filmova i mnoštvo TV serija i drama, poput kultne serije “Šešir gospodina Vujica”. Filmovi: “Ko to tamo peva”, “Sjecaš li se Doli Bel?”, “Maratonci trce pocasni krug”, “Hajka”, “Kampo Mamula”, “Dim”, “Macak pod šlemom”, “Parce plavog neba”, “Žedj”, “Horoskop”, “Inspektor”, “Sam”, “Pogon B”, “Kad cuješ zvona”, “Dogadaj”, “Konjuh planinom”.

>>>1989. – Danska je kao prva zemlja dozvolila brak homoseksualaca.

>>>1990. – Srpsko nacionalno vece proglasilo je u Srbu autonomiju Srba u Hrvatskoj na osnovu referenduma na kojem se od 567.317 gradana za autonomiju izjasnilo 567.127.

>>>1995. – Velika Britanija je napustila imperijalne mere za dužinu i težinu uspostavljene 1812. Kilometar, metar, santimetar, litar, kilogram i gram zamenili su milju, jard, fit, inc, galon, pintu, libru, funtu i uncu.

>>>1997. – Izrael je oslobodio vodu palestinskih islamskih terorista i osnivaca teroristicke organizacije “Hamas” šeika Ahmeda Jasina i na osnovu sporazuma s Jordanom deportovao ga u jordansku prestonicu Aman.

>>>1999. – Indonezija je sazvala prvi demokratski izabran parlament od 1955.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…