infakt__frame.jpgTema ovogodišnjeg Svetskog dana Habitata, koji se obeležava 1. oktobra je “Bezbedan grad je pravedan grad” i bavi se rastućom pretnjom bezbednosti u gradovima i socijalnoj pravdi, a posebno gradskim kriminalom i nasiljem, prinudnim iseljavanjem i nesigurnošcu poseda, kao i prirodnim nepogodama i nesrećama koje su prouzrokovane ljudskim faktorom.

Ove godine UN-HABITAT u Srbiji zajedno sa svojim partnerima na centralnom i lokalnom nivou, i partnerima iz civilnog društva, organizovace niz manifestacija u cilju podizanja svesti i podsticanja debate o ovoj veoma važnoj temi –Bezbedan grad je pravedan grad.

Na ovogodišnjoj proslavi u Srbiji fokus ce biti na bezbednosti u gradovima i sigurnosti poseda, uz podizanje svesti o bitnim temama za mlade, najranjivije grupe i uopšte naše zajednice.

Inače, UN-HABITAT od 2004. godine sprovodi Program stanovanja i trajne integracije izbeglica u sedam gradova i opština u Srbiji. Program u vrednosti 15 miliona evra finansira Vlada Italije, a sprovodi se u saradnji sa Ministarstvom za infrastrukturu Republike Srbije.
%%%
Glavne teme kojima se Program bavi i koje su relevantne za tekući proces reformi ka integraciji u EU obuhvataju : socijalno stanovanje, stambeni smeštaj za izbeglice, strateški urbani razvoj, urbano okruženje, teritorijalni i informacioni sistemi, stanovanje u zdravim urbanim uslovima, gradovi koji su bezbedni i prilagođeni deci, socioekonomska integracija ranjivih grupa, participacija zajednice, promocija i afirmacija gradova, unapređenje slamova i sprecavanje pojave slamova, pristup pijacoj vodi i drugoj infrastrukturi.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…