infakt__frame.jpgNa tavanu Nove gradske pijace ovih dana otkriveno je prisustvo oko 800 kg koncentrovanog lizola, sredstva za dezinfekciju koje je tu smešteno i zaboravljeno gotovo 15 godine. Prisustvo otrova je otkriveno tek kada je ovih vrelih dana na pijaci počeo da se oseća užasan miris, a u pojedinim kancelarijama sa plafona da curi nepoznata tečnost. Lizol je stigao u Valjevo kao humanitarna isporuka u vreme sankcija.

Lizol je, inače, dezinfekcioni fluid koji se u to vreme koristio za pranje podova ili WC-a, između ostalog i u valjevskoj bolnici, dok njegova upotreba, po međunarodnoj konvenciji, nije zabranjena pošto se otkrilo da je to kancerogeni toksin.
Pakete su sada dislocirani daleko od domašaja ljudi, pa se lizol sada nalazi pod ključem u jednom od magacina stočne pijace, gde će se sačekati dalja uputstva o tome kako ga uništiti.

Sanitarna inspekcija nije zadužena za ove vrste otrova, a ekološka inspekcija o postojanju lizola obavestila je republičkog ekološkog inspektora koji je zadužen za opasni otpad.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…