infakt__frame.jpg>>>1550. – Roden je Šarl IX, francuski kralj koji je vladao (1560-1574) pod jakim uticajem svoje majke Katarine Medici.

>>>1693. – U Londonu je objavljen prvi casopis za žene – “The Ladies” Mercury”.

>>>1806. – Englezi su okupirali Buenos Ajres.

>>>1877. – Ruske snage su prešle Dunav u ratu protiv Otomanskog carstva, u kojem su se na strani Rusije borile Srbija i Crna Gora. Rat je okoncan pobedom Rusije, ali su potom Srbija i Crna Gora, na racun favorizovane Bugarske, oštecene Sanstefanskim mirom 1878, koji je donekle izmenjen iste godine na Berlinskom kongresu. Srpski nacionalni interesi ipak su ponovo povredeni – podrucje Starog Vlaha ili Raška oblast (prema turskoj administrativnoj podeli, Novopazarski sandžak) dato je na upravu Otomanskom carstvu, a Austrougarskoj pravo da okupira Bosnu i Hercegovinu, cime je spreceno ujedinjenje srpskih zemalja i izlazak Srbije na more.

>>>1882. – Mesto Topola u Šumadiji, koje je u podnožju Oplenca osnovao voda Prvog srpskog ustanka Karadorde, proglašeno je varošicom.

>>>1908. – Okoncana je “bombaška afera” uperena protiv crnogorskog kneza Nikole I Petrovica.

>>>1940. – Sovjetski Savez je ponovo uveo Gregorijanski kalendar.

>>>1950. – U Jugoslaviji je donet “Osnovni zakon o upravljanju državnim privrednim preduzecima i višim privrednim udruženjima od strane radnih kolektiva”, kojim je uvedeno radnicko samoupravljanje.

>>>1955. – U Ilinoisu je donet prvi zakonski akt koji je regulisao obavezu vozaca da prilikom vožnje budu vezani pojasom.

>>>1977. – Džibuti je dobio nezavisnost od Francuske.

>>>1986. – Na sprovedenom referendumu, Irci su podržali zabranu razvoda braka.

>>>1990. – Književnik Salman Ruždi, kojeg je Iran osudio na smrt, priložio je 8600$ žrtvama zemljotresa u ovoj zemlji.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…