infakt__frame.jpgNiska, stabilna i predvidiva inflacija najveći je doprinos koji monetarna politika može dati privredi. Ključne komponente monetarne politike u Srbiji su rukovođeni fleksibilni kurs i kontrolisana inflacija. Od NBS se očekuje da održava stabilnost cena što je neophodno radi poboljšanja klime za razvoj preduzetništva. Ciljevi monetarne politike u 2007. predstavljeni su danas i u Valjevu, a gost je bio guverner NBS Radovan Jelašić.
On je rekao i da budžet Srbije nije restriktivan, već da je nastavak prošlogodišnjeg budžeta i da nijedna država ne samo u okruženju, već i šire ne planira realno povećanje zarada od 13,6 odsto.

Uprkos svemu, NBS preduzeće sve da bazna inflacija ostane između četiri i osam odsto. Ona je trenutno na nivou od tri odsto, u poslednjem kvartalu se očekuje malo povećanje, ali ukupna inflacija u ovoj godini neće preći 6,5 procenata, koliko je i predvidela Vlada,

NBS preduzeće dopunske restriktivne mere, u zavisnosti od ekonomske situacije koja će se pažljivo pratiti, odnosno od kretanja i ostvarivanja srednjoročnih projekcija inflacije. U praksi će to značiti usporavanje, a možda i zaustavljanje započetog pada kamatnih stopa prilikom zaduživanja građana. Ni privreda u tom slučaju ne bi mogla da računa na jeftiniji novac.

Prikaži još ovjava iz Politika

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Primopredaja dužnosti načelnika Кolubarskog upravnog okruga

“Odlukom Vlade Republike Srbije, na dužnost načelnika Кolubarskog upravnog okruga po…