infakt__frame.jpgČlanovi Opštinskog veća na današnjoj sednici jednoglasno su utvrdili predlog Odluke o budžetu opštine Valjevo za tekuću godinu.Ukupni prihodi budžeta opštine Valjevo za 2007. godinu planirani su u iznosu od 1.400.000.000 dinara i uvećani su za 36,59% u odnosu na prihode iz predhodne godine. Razlog za uvećanje je u činjenici da opština Valjevo planira da realizuje kreditni aranžman u iznosu od 214.450.000 dinara, od čega će 184.450.000 dinara biti upotrebljeno za toplifikaciju, a ostatak za realizaciju projekata uredjenje «Jaza», za sanaciju deponije, izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže i lokalnih puteva.
Osnovno opredeljenje ovogodišnjeg budžeta je investiciono ulaganje što čini čak 49% od ukupnih sredstava.
Porezi su ostali najizdašniji izvor opštinskih prihoda. Najznačajniji poreski prihod je porez na zarade koji čini 62,56% poreza na dohodak, odnosno 19,83% ukupnih prihoda budžeta. U diskusiji koja je trajala četiri sata, članovi Opštinskog veća izneli su niz predloga od kojih su gotovo svi i prihvaćeni. Utvrdjeno je da se za manifestaciju Tešnjarske večeri opredeli dodatnih 500.000 dinara, tako da sada ukupan iznos sredstava za realizaciju ove manifestacije iznosi 2.000.000 dinara. Dok je za manifestaciju Čvarkovdan opredeljeno je 200.000 dinara iz opštinskog budžeta. Za realizaciju Akcionog plana za decu predvidjen je iznos od 1.000.000 dinara kao posebna stavka. Takodje, prihvaćen je i predlog da javna i javno komunalna preduzeća budu u što većoj meri tržišno orjentisana, da racionalizuju poslovanje i smanje troškove za 10% do 15%. Članovi Veća zaključili su i da se odrede kriterijumi za finansiranje gradskih manifestacija, pri čemu bi za odredjivanje iznosa sredstava bio merodavan kvalitet predvidjenog programa. Prihvaćen je i predlog da se izdvoje značajnija sredstva za sport i sportske manifestacije umesto predvidjenih 10.000.000 dinara, da se povećaju subvencije za privredu i poljoprivredu, da se iznos sredstava opredeljen za finansiranje Dečije nedelje uveća za 30.000 dinara, da ustanove kulture dostave programe manifestacije koje predstoje u ovoj godini, na osnovu kojih će se odlučivati o tome da li će rebalansom biti opredeljena dodatna sredstva za njihovo finansiranje. Na današnjoj sednici prihvaćen je i predloga da se iznos sredstava u visini od 152.000 dinara namenjen za Memorijalu atletsku trku djenerala Djukića uveća za 50% odnosno 76.000 dinara. Takodje, članovi Veća usvojili su predlog da se za izgradnju Hrama Vaskrsenja Gospodnjeg iz opštinskog budžeta u ovoj godini izdvoji 5.000.000 dinara, umesto predvidjenih 3.000.000. Prihvaćeno je i da se opredeli 2.000.000 dinara za izradu Saobraćajne studije i Studije parkiranja.
Rebalans budžeta očekuje se krajem maja ili u junu mesecu.
Današnji dnevni red je dopunjen i Odlukom o izmenama i dopunama Poslovnika o radu Opštinskog veća kojom je predvidjeno da ubuduće Veće obezbedjuje javnost rada-prevashodno saopštenjem za javnost koje prosledjuje Odsek za odnose sa javnošću, a tekst utvrdjuje predsednik Opštine ili njegov zamenik ukoliko on precedava sednicom. Po proceni članova Veća, mogu biti održane i konferencije za novinare, omogućeno prisustvo novinara sednicama, izdavanje publikacija i dr. odgovarajući način oglašavanja.
Od devet članova Veća, današnjoj sednici je prisustvovalo 8, a precedavao je predsednik opštine Valjevo dr Jovan Tomić.

Prikaži još ovjava iz Samouprava

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…