infakt__frame.jpg>>>43. p.n.e. – Rodjen je Publije Ovidije Nazon, jedan od najvećih rimskih pesnika i jedan od najčuvenijih autora stihova o ljubavi u svetskoj literaturi. U glavnom delu “Metamorfoze” prepevao je 250 grčkih mitova.

>>>1602 – Osnovana je holandska Istočnoindijska kompanija, koja jemonopolom na trgovinu iz Indonezije, Malaja i Cejlona postala jedna od najmoćnijih kompanija na svetu.

>>>1809 – Rodjen je ruski književnik Nikolaj Vasiljević Gogolj, jedan od najznačajnijih predstavnika ruske realistične škole.

>>>1929 – Umro je francuski maršal Ferdinan Foš, koji je u Prvom svetskom ratu komandovao u ključnim bitkama protiv Nemaca na Zapadnom frontu.

>>>1933 – Nemački nacisti su u Dahauu otvorili prvi koncentracioni logor.

>>>1945 – Na području Like i hrvatskog primorja jugoslovenskavojska počela je završne operacije za oslobadjanje Jugoslavije u Drugom svetskom ratu.

>>>1956 – Francuska je priznala nezavisnost Tunisa, s Habibom Burgibom kao prvim predsednikom.

>>>1970 – Pored obala Švedske u zalivu Tralvet izlilo se 57 hiljadatona nafte u sudaru brodova “Imperijal” i “Otelo”.

>>>1972 – U snežnoj lavini na planini Fudji, u Japanu, poginulo je 19 alpinista.

>>>1991 – Haleda Zija izabrana je za premijera Bangladeša, u prvom mirnom demokratskom prenosu vlasti od nastanka te zemlje 1971.

>>>1994 – Tunis je dobio prvi višepartijski parlament.

>>>1995 – Oko 35.000 turskih vojnika upalo je u Irak, u operacijiprotiv kurdskih pobunjenika.

>>>1995 – Pripadnici japanske verske sekte AUM Šinri Kjo pustili sunervni gas u tokijsku podzemnu železnicu, od čega je umrlo 12 ljudi, a više od 5.500 povredjeno.

>>>1995 – Armija BiH pokrenula je, tokom bosanskog rata, snažnuo fanzivu protiv srpskih snaga na Majevici i Vlašiću, 40 dana pre isteka četvoromesečnog primirja, zaključenog uz posredovanje bivšeg predsednika SAD Džimija Kartera.

>>>1996 – Britanska vlada je prvi put javno potvrdila da bolest “ludih krava” može biti preneta na ljude.

>>>1997 – Beogradski studenti proslavili su pobedničkom šetnjom centrom grada ispunjenje njihovog poslednjeg zahteva – ostavke rektora i studenta prorektora. To je bio i poslednji dan studentskog protesta koji je počeo 20. novembra 1996. zbog falsifikovanja rezultata lokalnih izbora u Srbiji. Studenti su postigli svetski rekord sa 119 dana svakodnevnih protesta i saopštili da su spremni da ponovo izadju na ulice ako budu ugrožene demokratske institucije, Ustav, zakoni i volja naroda.

>>>1998 – Otvoren je prvi autoput u podsaharskoj Africi koji jepovezao obale Indijskog i Atlantskog okeana.

>>>1999 – Nakon povlačenja 1.380 verifikatora OEBS-a, na Kosovu suu području Srbice i Podujeva pojačani sukobi srpskih snaga bezbednosti i pripadnika ilegalne Oslobodilačke vojske Kosova. Vojska Jugoslavije poslala je pojačanje, policija je blokirala sve glavne saobraćajnice, a hiljade civila pošlo je u izbeglištvo.

>>>2003 – SAD i Velika Britanija započele su vojnu operaciju protiv Iraka, nakon što je irački predsednik Sadam Husein odbio američki ultimatum da napusti Irak.

>>>2004 – Umrla je holandska kraljica Julijana [94], koja je tomzemljom vladala od 1948. do 1980. kada je krunu prepustila kćerki Beatrisi.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…