infakt__frame.jpgU cilju postizanja boljeg gazdovanja nad šumama otpočela je i sertifikacija šuma, a ovim procesom će se omogućiti unapređeno upravljanje šumama i omogućeno korišcenje priznatih standarda u preradi drveta. Proizvodi od drveta koji imaju sertifikat lakše se mogu prodati na svetskom tržistu. Međunarodne organizacije izradile su standarde i programe koje treba zadovoljiti u cilju promovisanja ekološki odgovornog, ekonomski održivog i društveno korisnog gazdovanja šumama u svetu u skladu sa načelom odgovornog šumarstva.

Kako je opšte prihvaćeno stanovište da se bogatstvom šuma i šumskim zemljištem mora upravljati tako da se poštuju sociološke, ekološke, ekonomske, kulturne i druge potrebe sadašnjih i budućih generacija, stoga je povećana društvena svest o uništavanju i degradaciji šuma dovela do toga da se potrošači kupovinom drveta i proizvoda žele osigurati da neće doprineti tom uništenju, već pomoći očuvanju šumskog bogatsva za buduće generacije.

Da bi se očuvale čiste šume neophodno je poboljšati zakonsku regulativu i pooštriti kazne, a trbalo bi razmišljati i o nekoj vrsti komunalne inspekcije koja bi imala sva ovlašćenja policije, ali bi prvenstveno radila na zaštiti šuma.

Čvrst komunalni otpad koji se decenijama u nazad uklanja iz šuma nije samo zagaživač nego su potrebna i neka materijalna sredstva da bi se taj posao odradio. Samim tim postavlja se pitanje zašto to raditi, ako se ne preduzimaju mere da se čistoća šuma zadrži. U ŠU Valjevo naglašavaju da su ovo pionisžrski koraci, ali se od nečeg mora početi i kao i u drugim akcijama rezultati neće izostati.

Prikaži još ovjava iz Privreda

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…