infakt__frame.jpg>>>1534. – Engleski parlament priznao je crkvenu vlast kralju Henriju VIII, koji je time posle raskida s rimokatoličkom crkvom postao poglavar anglikanske crkve.

>>>1706. – Italijanski grad Abruci razoren je u zemljotresu u kojem je poginulo 15.000 ljudi.

>>>1801. – Rođen je italijanski kompozitor Vinčenco Belini, koji je negovao stil belkanto u operama raspevane i izražajne melodike širokog daha i bogatog kolorita.

>>>1883. – Ugušena je Timočka buna koju su vođe Narodne radikalne stranke podigle protiv režima kralja Milana Obrenovića zato što im nije dao vlast osvojenu na izborima, već je za premijera postavio Nikolu Hristića, odanog dinastiji Obrenović.

>>>1903. – Kolumbijska provincija Panama se – posle pobune koju su inscenirale SAD i uplovljavanja u panamske vode američke krstarice “Nešvil” – otcepila od Kolumbije i proglasila nezavisnost.

>>>1918. – Predstavnici austrougarske vojske potpisali su kapitulaciju u Prvom svetskom ratu, što je bio poslednji državni akt 700-godišnje Habsburške monarhije.

>>>1946. – Posle poraza u Drugom svetskom ratu, u Japanu je vlast prešla s cara na parlament.

>>>1954. – Umro je francuski slikar i vajar Anri Matis, osnivač fovističkog pravca, koji je snažno uticao na evropsko slikarstvo 20. veka.

>>>1957. – Sovjetski Savez je lansirao “Sputnjik 2”, prvi satelit sa živim bićem, u kojem je bila keruša “Lajka”.

>>>1964. – Demokrata Lindon Džonson postao je predsednik SAD, nadmoćno pobedivši kandidata Republikanske stranke Barija Goldvotera.

>>>1970. – Kandidat Fronta narodnog jedinstva Salvador Aljende – kao prvi marksista u zapadnoj hemisferi izabran na slobodnim izborima – preuzeo je dužnost predsednika Čilea.

>>>1986. – Žoakim Šisano izabran je za predsednika Mozambika posle smrti u avionskoj nesreći Samore Mašela.

>>>1991. – U Grubišnom polju u zapadnoj Slavoniji ponovljena je tragedija Srba iz 1942, kada su ustaše proterale stanovnike srpskih sela, ali je vojska režima Franje Tuđmana nadmašila fašističku Nezavisnu Državu Hrvatsku Ante Pavelića: razorila je, spalila i opljačkala 18 sela i proterala Srbe.

>>>1992. – Kandidat Demokratske stranke Bil Klinton pobedio je na izborima za predsednika SAD dotadašnjeg šefa države republikanca Džordža Buša.

>>>2002. – Na prevremenim parlamentarnim izborima u Turskoj, raspisanim posle raspada tročlane vladajuće koalicije, ubedljivu pobedu odnela je islamistička Partija pravde i razvoja Tajipa Erdogana.

>>>2004. – Hamid Karzai je zvanično proglašen pobednikom istorijskih izbora za predsednika Avganistana.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…