>>>1218. – Rodjen je nemački car Rudolf I Habsburg, osnivač dinastije Habsburgovaca, koji je vladao od 1273. do smrti 1291

>>>1672. – Rodjen je engleski pisac i političar Džozef Adison, kojeg su proslavili duhoviti, jasni i jezički elegantni eseji.

>>>1858. – Crnogorci su na Grahovu do nogu potukli znatno jaču tursku vojsku, čiji su stalni napadi na Crnu Goru primorali kneza Danila I Petrovića da uverljivom vojničkom pobedom pokaže i Otomanskom carstvu i ostalim velikim silama da je Crna Gora nezavisna.

>>>1866. – U Srbiji su puštene u promet prve poštanke marke. Istog dana 1874. prve poštanske marke puštene su u promet u Crnoj Gori.

>>>1886. – U Čikagu je 40.000 američkih radnika stupilo u štrajk, zahtevajući bolje uslove rada, izražene u paroli “tri osmice” – po osam sati rada, odmora i kulturnog uzdizanja.
1894. – U Srbiji je prvi put svečano proslavljen 1. maj. Proslava je organizovana u Beogradu, Šapcu, Negotinu, Kragujevcu, Požarevcu, Obrenovcu i Bajinoj Bašti. Proslave su poprimile masovni karakter posle osnivanja Glavnog radničkog saveza i Srpske socijaldemokratske stranke 1903.

>>>1978. – Japanski istraživač Naomi Uemura postao je prvi čovek koji je uspeo da sam dopre do Severnog pola.

>>>1993. – Umro je bivši francuski premijer, socijalista Pjer Beregovoa, koji je prethodno pucao u sebe.

>>>1993. – Predsednika Šri Lanke Ranasingea Premadasu u Kolombu je tokom prvomajske proslave bombom ubio atentator-samoubica.

>>>1994. – Brazilski automobilski as Ajrton Sena poginuo je na stazi u Imoli, tokom trke za “Gran Pri San Marina”. Titulu prvaka sveta u “Formuli 1” osvajao je 1988, 1990. i 1991. U Brazilu je imao status nacionalnog heroja i njegova pogibija je doživljena kao nacionalna tragedija.

>>>2002. – U Holandiji je zakon o eutanaziji stupio na snagu, godinu dana pošto je parlament izglasao odluku kojom je ta zemlja postala prva u svetu u kojoj je dozvoljeno ubistvo iz milosrdja.

>>>2004. – Na ceremoniji u Briselu svečano su podignute na jarbol zastave 10 novih članica Evropske unije, čime je obeleženo istorijsko širenje EU na istok

ute na jarbol zastave 10 novih članica Evropske unije, čime je obeleženo istorijsko širenje EU na istok

@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…