infakt__frame.jpgEvropski pokret Valjevo, u saradnji sa organizacijom Transparentnost Srbija, nastavlja akciju kojom javne institucije i građanstvo podstiče na primenu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.
Danas su u kafeu Bukva aktivisti Evropskog pokreta pomagali sugrađanima da popune zahtev za ostvarivanje prava na slobodan pristup informacijama kojima raspolažu organi vlasti , institucije i javna preduzeća u našem gradu ili Republici. Akcija će se sprovoditi svake subote u martu i aprilu.
Prošle subote je lokalno veće prikupilo11 zahteva koji su u ponedeljak prosleđeni vlasti i institucijama od kojih su građani zatražili informaciju od javnog značaja. Zakonski rok za odgovor je 15dana, ? Lokalno veće Evropskog pokreta će redovno obaveštavati javnost i preneti koji su zahtevi do sada upućeni organima vlasti .
Narodna skupština je Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja usvojila u novembru 2004. godine. Njime je predviđena obaveza javne vlasti da građanima dostave bilo koju traženu informaciju. O ostvarivanju prava na slobodu informacija stara se Poverenik za informacije Rodoljub Šabić, koji je nezavisna institucija. Zakonska obaveza svakog organa javne vlasti je da odštampa i objavi na internetu Informator o radu, nadležnostima, poslovanju i finansijskom poslovanju javnih institucija. Od izglasavanja zakona do danas, ostvareni su vrlo skromni rezultati na ovom planu.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…