infakt__frame.jpg“Lokalni mediji i rodna ravnopravnost” naziv je seminara koji se u naredna dva dana održava u valjevskom hotelu Grand. Rodna ravnopravnost je nov termin, često nepoznat široj javnosti, što zahteva dodatni napor da se menjaju stavovi o društveno nametnutim ulogama žena i muškaraca.
Ovo je četvrti seminar koji je posvećen temi rodne ravnopravnosti. Lica za rodnu ravnopravnost su lokalni mehanizmi, odnosno institucije koje se bave odnosom muškarca i žena, kaže Zorica Mršević, savetnica za ravnopravnost polova pri misiji OEBSA u SCG.
Više od 50 opština u Srbiji obuhvaćeno je programom obuke Lica za rodnu ravnopravnost kroz razne vrste seminara kako bi se dao podsticaj za dalje funkcionisanje ovih lica u Opštini.
Valjevo nije slučajno izabrano za održavanje seminara, a razlog je, kako navodi Zorica Mršević što ovde postoje vidne aktivnosti po pitanju rodne ravnopravnosti, ne samo na nivou NVO nego i kroz postojanje Lica za rodnu ravnopravnost pri opštini Valjevo i to još od 2002. godine.
Lica za rodnu ravnopravnost koja su do sada prošla program OEBS-a prošla su veoma obiman i kvalitetan program što ovim licima daje prave instrumene za dalji rad, čak i u slučajevima kada rodna ravnopravnost nije u njihovom fokusu. Gošće na današnjem seminaru bile su i Leila Ruždić-Trifunović, predsednica parlamentarnog odbora za rodnu ravnopravnost, Nataša Perišić-Pavlović, predstavnica Srbije u Radnoj grupi za ravnopravnost polova pri Paktu za Stabilnost u Jugoistočnoj Evropi i Dragana Grabovica, lice ovlašćeno za rodnu ravnopravnost u opštini Valjevo.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…