U okviru proslave 135 godina postojanja Valjevske gimnazije je u svečanoj sali održan koncert Jelene Branković na harmonici i Nikole Zdravkovića na klaviru.

U dečijoj biblioteci Ljubomir Nenadović održana je promocija Izdavačke kuće “Impresum”.

Prošlog petka održana je svečana premijera filma Ivkova slava. Gosti su pored reditelja Zdravka Šotre bili neki od glvnih glumaca. Nikola Đuričko, Vladimir Mandić Manda i Dragan Nikolić. Kao i Željko Joksimović i Jelena Tomašević koji su otpevali po dve num

U Domu kulture održan je 29 festival kulturno umetničkog sdruštva gluvih i nagluvih. Učesnici su se predstavili pantomimom i narodnim igrama.

Valjevska gimnazija je osnovana 1870 godine kao dvorazredna Gimnazijska realka u Valjevu. Godine 1906. izgradjena je sadasnja zgrada. Kao potpuna osmorazredna škola postaje školske 1913/14 godine. Početkom školske 1940/41 godine podeljena je na dve mešovite škole (Prvu i Drugu). 1942. Prva gimnazija je pretvorena u mušku, a druga u žensku gimnaziju. Nakon oslobođenja škole su se opet pretvorile u mešovite ali su tako izdvojene radile sve do kraja školske 1950/51 godine. Naredne školske godine izdvojeni su viši razredi obe škole i osnovana je tzv. Viša gimnazija smeštena u ul. Milovana Glišića br.45.
Septembra 1966. godine Gimnazija ponovo dobija svoju zgradu, prosirenu i adaptiranu za potrebe savremene nastave. Povodom proslave stogodisnjice postojanja i rada valjevske Gimnazije predsednik SFRJ Josip Broz Tito, ukazom br. 94 od 25. maja 1970. godine odlikovao je ovu skoluo Ordenom zasluga za narod sa zlatnom zvezdom. Odlukom Saveta skole od 26. maja 1970. godine valjevska Gimnazija dobija ime “Vladimir Iljic Lenjin”, a ustanovljen je i Dan skole – 22.april (Lenjinov rodjendan) . Na referendumu odrzanom 26. septembra 1989. godine radnici skole su tajnim glasanjem odlucili da skola nosi naziv Valjevska gimnazija, a za Dan skole je odredjen 23. novembar – dan osnivanja Gimnazije u ValjevKulturno – prosvetna zajednica Srbije 21. decembra 1995. godine dodeljuje Vukovu nagradu Valjevskoj gimnaziji za izuzetan doprinos razvoju kulture u republici Srbiji i svesrpskom kulturnom prostoru.
Jelena Branković učenica četvrtog razreda u klasi profesora dr Zorana Rakića je u okviru večeri koje je bilo posvećeno proslavi 135 godina Valjevske gimnazije izabrala Skarlatijevu sonatu u c molu i dela Belošickog i Semjenova.
Nikola Zdravković je učenik prvog razreda u klasi profesora Dimitrija Tomića, a za obeležavanje jubileja Valjevske gimnazije Nikola je upriličio mini koncert Bahovih i Šopenovih dela.

IK Impresum postoji tek nešto više od mesec dana, a već je objavilo osam izdanja. U okviru promocije ove kuće predstavljena su izdanja “Neustrašiva Kirka” autorke Danijele Bogojević, zatim knjiga “Vigled” autora Milivoja Kostića, “Antidemanti” Dejana Bogojevića, “Tragom otkosa” Milene Čaušanović i “Jutarnja rumen”, delo Radmile Bogojević. Isto veče je promovisan i haiku časopis “Cvet šljive” Haiku društva Srbije, čiji je izdavač takođe Izdavačka kuća Impresum. Domaćini večeri bili su Miroslav Savatić , direktor Izdavačke kuće Impresum i Dejan Bogojević, glavni urednik.

Isto veče održana je promocija trobroja časopisa za književnost, umetnost i kulturu AKT i Antologije najkraće neobjavljene priče časopisa AKT pod nazivom Poseta. Ovom prilikom dodeljene su i prve tri nagrade za kratku priču časopisa AKT.
Pored autora na promociji su učestvovali Milica Nikolić Gačić, Elizabeta Georgiev, Svetlana Stanković, Zoran Raonić i magistar Dušan Stojković.

Ljiljana Mitrović je rođena 29. februara 1980. godine u Valjevu gde je i završila srednju školu. Slikarstvom se bavi već 10 godina i ovo je njena treća samostalna izložba. Postavku je otvori otvorila Olga Ivanović, istoričar umetnosti i direktor Doma kulture u Osečini. Ona je ovom prilikom rekla da LJiljana ima čvrst i siguran potez olovkom. U njenim crtežima može se primetiti mnogo simbolike, kao što je na primer simbol jajeta koje je i početak i kraj svega. Svaki njen crtež predstavlja posebnu priču, priču u kojoj i posmatrač mora da učestvuje, jer ti crteži zahtevaju komunikaciju i izazivaju posmatrača da im se stalno vraća i da u njima traži neki smisao. Posmatrajući čoveka u današnjem vremenu autorka je došla do zaključka da svaki čovek ima tri lica – prvo lice je ono lice kakvim nas okolina etiketira, drugo lice je odraz našeg vlastitog etiketiranja, a treće lice je zapravo ona prava materija, ono istinski naše ja. Izložba crteža autorke Ljiljane Mitrović biće otvorena do ponedeljka 21. novembra.

Savez gluvih i nagluvih Srbije i ove godine organizuje 29 po redu festival Kulturno umetničkih društava gluvih i nagluvih Srbije. Ovogodišnji domaćin festivala je po prvi put Opštinska organizacija gluvih i nagluvih Valjeva. ih i nagluvih Srbije. Ovogodišnji domaćin festivala je po prvi put Opštinska organizacija gluvih i nagluvih Valjeva.@@@
Savez postoji već 60 godina, u okviru koga postoji oko 40 organizacija u celoj Srbiji. Valjevska organizacija je prvi put učestvovala na ovom festivalu prošle godine i tada je osvojila 3 mesto. Ove godine prijavljena je 21 organizacija koja će uzeti učešće na ovom festivalu.
– Cilj ovih manifestacija je da se mi animiramo u javnosti i da normalni ljudi znaju da mi postojimo, da imamo naše potrebe da se iskažemo pred vama, da znate da i mi bez obzira na hendikep i probleme u komunikaciji možemo nešto da radimo.
Valjevskoj organizaciji gluvih i nagluvih u susret je izašla i SO Valjevo koja snosi veći deo troškova, kao i Dom kulture koji je obezbedio prostor da se organizuje ovaj festival. Festival KUD gluvih i nagluvih Srbije će se održati u subotu 19. novembra u Domu kulture sa početkom u 13 časova.

Valjevo je prvi put bilo domaćin festival koji je održan u subotu 19. novembra u Domu kulture. Festival je bio takmičarskog karaktera na republičkom nivou. Učestvovala je 21 organizacija iz 21 grada, a takmičili su se u 4 discipline: u dramsko pantomimskim ostvarenjima, folkloru, recitacijama i u modernim igrama. Opštinska organizacija gluvih i nagluvih iz Valjeva takmičila se u dramsko-pantomimskim ostvarenjem ˝Žurka˝ u režiji Ljubivoja Buba Markovića i koreografiji Igora Trifunovića i u konkurenciji narodnih igara koreografijom Aleksandra Prodanovića ˝Igre iz Kolubare˝.

Za osvojena prva tri mesta, na ovom republičkom takmičenju, pobednike očekuju vredne nagrade, rekla je ovom prilikom Dragica Vesić, sekretar organizacije gluvih i nagluvih iz Valjeva.
Opštinska organizacija gluvih i nagluvih iz Valjeva takmičila se u dramsko-pantomimskim ostvarenjem ˝Žurka˝ u režiji Ljubivoja Buba Markovića i koreografiji Igora Trifunovića i u konkurenciji narodnih igara koreografijom Aleksandra Prodanovića ˝Igre iz Kolubare˝.

Film Ivkova slava se na bioskopskom repertoaru nalazio od 3 novembra, prvobitno je projekcija trebala da traje do 16 novembra ali su zbog velikog interesovanja publike organizatori produžili prikazivanje do 20. 11novembra. Te je tako u petak, 19 novembra u valjevskom Domu kulture održana i Svečana projekcija Ivkove slave sa gostima- rediteljem Ždravkom Šotrom, trojicom glumaca, autorom muzike Željkom Joksimovićem i sada već uveliko poznatom i popularnom Jelenom Tomašević. Iako je bioskopska sala predhodnih nekoliko dana bila skoro prazna u veče svečanog prikazivanja filma ko nije kupio kartu na vreme ostao je i bez mesta na pomoćnim stolicama. Sve u svemu lepa atmosfera, već na samom početku, odmah po gašenju svetla, čekajući na početak filma, publiku je prijatno iznenadila Jelena Tomašević koja je izvela dve numere i tako najavila početak Ivkove slave.

Dobro odigrane uloge i iskusnih glumaca koji su uspeli da dočaraju staroniški govor učinile su film bude inte
ressantan svim generacijama ali ipak nije dostigao popularnost Šotrinog predhodnog ostvarenja Zone Zamfirove.

U Domu kulture u petak, 25. novembra gostuje pozorišna predstava Zvezdara Teatra Tre sorelle.

Prikaži još ovjava iz Kultura

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Gudači osvojili brojne nagrade u Šapcu

Treći vikend marta 2023. je definitivno obeležen uspesima gudačkog odseka naše muzičke ško…