Narodni muzej Valjevo je osnovan 1951. godine. Prva postavka novoosnovanog Muzeja je bila smestena u najstarijoj zradi u Valjevu, Muselomovom konaku. Postavku su ;inila odeljenja: starina (70 eksponata), NOB-a (150) i Narodne izgradnje (30).
Vremenom razvoj muzeja je doprineo da objekat Muselimovog konaka bude premali za potrebe muzejskog prostora, tako da je, krace vreme Muzej, dobio na koriscenje jos jednu (danas nepostojecu) zgradu koja se nalazila neposredno uz konak, da bi se 1969. godine prosirio na obliznju, za muzejske potrebe adaptiranu, zgradu stare Valjevske gimnazije.
Sa prelaskom Muzeja u novi objekat poceo je i njegov ubrzani razvoj pracen kadrovskim jacanjem i strucnom modernizacijom, ali i prosirivanjem Muzeja sa otvaranjem njegovih isturenih odeljenja. Svoj najveći procvat doživeo je okom 70-tih ili 80-tih godina kada se s pravom ubrajao i najperspektivnije institucije u staroj jugoslaviji. Tokom poslednje decenije XX veka zahvaljujući nebrizi i nezainteresovanosti za ovu ustanovu, Muzej je zapao u veoma tešku situaciju.
Uz pojačanu aktivnost kolektiva muzeja, uz podršku opštinskih i republičkih organa tokom 2001. godine urađena je strategija revitalizacije i razvoja muzeja. Prva faza obneove muzeja počela je 2002. godine.

vlada

Sada je u toku druga faza radova na uređenju prizemlja muzeja. Sve je osmišljeno kao prolaz iz sale u salu kroz interesantne kapije vremena koje će najavljivati narednu postavku.
vlada

Novina je da će pored klasične postavke, muzej pružiti i prezentaciju ambijentalnih celina u nekoj fazi razvoja grada.

vlada

Period Prvog svetskog rata takođe će zauzimati značajno mesto u gradskom muzeju u cilju prezentacije istorije našeg grada, a poseban akcenat biće na eksponatima vezenim za vojvodu Živojina Mišića, Kolubarsku bitku i Valjevsku bolnicu. Najznačajniji je svakako ratni kabinet vojvode Mišića koji je već više decenija vlasništvo muzeja. Potom će uslediti sala sa eksponatima vezanim za period posle Prvog sv. rata

vlada

U poslednjoj sali pored mogućnosti da se prelista neki stručan časopis, posetioc će imati priliku da pogleda i neku stručnu emisiju, a sve to uz kafu ili čaj.
Ideja nije nova, kaže Krivošejev, tako nešto već postoji u svetu. Finansijska sredstva za sada prate dinamiku radova, a u finansiranje su paralelno uključeni i valjevska opština i ministarstvo kulture. Ukoliko se sve nastavi po planu, tokom iduće godine radovi će biti privedeni kraju.

Ukoliko se sve nastavi po planu, tokom iduće godine radovi će biti privedeni kraju.

@@@

Prikaži još ovjava iz Kultura

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Gudači osvojili brojne nagrade u Šapcu

Treći vikend marta 2023. je definitivno obeležen uspesima gudačkog odseka naše muzičke ško…