>>>117 – Umro je rimski imperator Marko Ulpije Trajan, poslednji rimski car koji je vodio osvajacke ratove.

>>>1217 – Krunisan je prvi srpski kralj Stefan Nemanjic [Prvovencani]. Krunu, koju je dobio od pape Honorija III [1216-1227], u Srbiju su doneli papski izaslanici.

>>>1567 – Španski vojvoda od Albe stigao je kao vojni guverner u Holandiju sa 10.000 španskih i italijanskih vojnika. Njegova vladavina [do 1573] zapamcena je po teroru nad holandskim stanovništvom i po intenzivnom delovanju španske inkvizicije.

>>>1786 – Francuski alpinista, doktor Mišel Gabrijel Pakar i njegov nosac Žak Balma osvojili su prvi u svetu najviši vrh Alpa i zapadne Evrope, Mon Blan [4807].

>>>1815 – Francuski car Napoleon I Bonaparta krenuo je u izgnanstvo na britansko ostrvo Sveta Jelena u Atlantskom okeanu, gde je proveo poslednjih šest godina života.

>>>1832 – Rodjen je srpski pisac i slikar Đura Jakšic, najveci liricar srpskog romantizma i jedan od najdarovitijih srpskih slikara 19. veka.

>>>1900 – U Bruklinu [Masacusets] poceo je prvi teniski turnir “Dejvis kup”. Pobednici dvodnevnog takmicenja bili su Amerikanci.

>>>1918 – Pocela je Amijenska operacija [u severnoj Francuskoj], završna ofanziva saveznickih trupa protiv Nemacke u Prvom svetskom ratu.

>>>1941 – Na Kosmaju je u Drugom svetskom ratu iz zasede ubijen srpski revolucionar Branko Krsmanovic, španski borac, clan Glavnog štaba Narodnooslobodilackog pokreta Srbije i organizator prvih partizanskih jedinica u Šumadiji.

>>>1945 – Londonskim sporazumom Velike Britanije, ŠSR-a, SAD i Francuske, kojem se kasnije prikljucilo još 19 zemalja, osnovan je Medjunarodni vojni sud za sudjenje nacistickim ratnim zlocincima, na osnovu kojeg je vodjen Nirnberški proces.

>>>1963 – U spektakularnoj “Velikoj pljacki voza”, grupa kriminalaca upala je u poštanski voz izmedju Glazgova i Londona i opljackala 2,6 miliona funti. Svih 15 ucesnika “pljacke stoleca” uhapšeno je i 1964. osudjeno na 25 do 30 godina zatvora. Jedan od glavnih aktera, Roni Bigs, uspeo je da pobegne iz zatvora i sa plenom otputuje u Brazil, gde je živeo do maja 2001, kada se sam predao Skotland jardu.

>>>1974 – Predsednik SAD Ricard Nikson objavio je, obracajuci se naciji preko televizije, da podnosi ostavku zbog umešanosti u aferu Votergejt.

>>>1990 – Irak je, sedam dana posle okupacije, anektirao Kuvajt, kao svoju 19. provinciju. Predsednik SAD Džordž Buš poslao je trupe u Saudijsku Arabiju, a vojna akcija koja je usledila nazvana je “Pustinjska oluja”.

>>>1994 – Lideri Jordana i Izraela otvorili su prvi drumski granicni prelaz i time potvrdili prestanak 46-godišnjeg neprijateljstva.

>>>2000 – Od eksplozije bombe u stanici metroa ispod Puškinovog trga, u centru Moskve, poginulo je 12 osoba, a 53 su teško ranjene.

>>>2001 – Polaganjem zakletve Muhamed Katami zapoceo drugi mandat predsednika Irana. teško ranjene.

>>>2001 – Polaganjem zakletve Muhamed Katami zapoceo drugi mandat predsednika Irana. @@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…