9. avgusta 2002. na Divčibarama Njegovo Preosveštenstvo Episkop šabačko-valjevski G. Lavrentije, uz sasluzenje sveštenstva Eparhije šabačko-valjevske, osveštao je novopodignuti hram posvećen Svetom Velikomučeniku Pantelejmonu.
Hram je, po projektu arh. Tihomira Dražića, iz Valjeva podignut po uzoru na rumunske hramove, naravno stilski i gradjevinski prilagodjen mestu i podneblju. Ikonostas je delo Ljube Marića, umetničkog stolara iz Lelića, a ikone su rad Rade Sarić iz Beograda. Smešten u samom centru ovog značajnog turistickog centra, prelepi hram Sv. Velikomučenika Pantelejmona sigurno će predstavljati podsticaj turističkim poslenicima da Divčibare ponovo zablistaju starim sjajem, a posetioci u njemu nalaziti duhovnu utehu za kojom posvednevno vapije svako ljudsko biće.
Crkva nije samo hram, mesto molitve, pričešća i liturgije tu se ne završva njen cilj, misija crkve tu tek počinje. Zbog toga je na Divčibarama u toku izgradnja crkvenog doma koji će imati daleko širi značaj i od crkvenog.
9. avgust je dan posvećen svetom velikomučeniku Pantelejmonu, a ovaj istoimeni hram slavi ga kao svoju slavu.
avgust je dan posvećen svetom velikomučeniku Pantelejmonu, a ovaj istoimeni hram slavi ga kao svoju slavu.
@@@

Prikaži još ovjava iz Kultura

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Gudači osvojili brojne nagrade u Šapcu

Treći vikend marta 2023. je definitivno obeležen uspesima gudačkog odseka naše muzičke ško…