Ministar finansija Mladan Dinkic najavio je da bi gorivo trebalo da poskupi u petak. Iako se još ne zna tacan procenat poskupljenja, u Ministarstvu energetike kažu da ce oni tražiti 13 odsto bez poreza i akciza, a na osnovu trenutne situacije na svetskom tržištu sirove nafte. Saglasnost na tu korekciju treba da da Ministarstvo trgovine, ali i ministar finansija Mladan Dinkic.
Analiticari predvidaju dalji rast cena na svetskom tržištu, što znaci novo poskupljenje vec narednog meseca. ukoliko Vlada ne iskoristi maksimalno poksupljenje. Trenutna situacija se nece poboljšati, smatraju analitičari, jer ni NIS nece preradivati i ogranicice isporuke derivata, a to znaci da ni privatnim preradivacima nece ici u prilog da kupuju naftne derivate za dva, a prodaju za jedan dinar.

Srbija je trenutno jedina zemlja u Evropi u kojoj vec gotovo dva meseca nema pojedinih derivata nafte. Zbog toga je Vlada odobrila interventni uvoz dizela do kraja jula i evrodizela do kraja avgusta, ukupno 36 hiljada tona. Poređenja radi, benzin je poskupeo prošle nedelje u Crnoj Gori i košta evro i dva centa, odnosno oko 84 dinara. Slicna je cena derivata je i u Bosni i Hercegovini. Crnoj Gori i košta evro i dva centa, odnosno oko 84 dinara. Slicna je cena derivata je i u Bosni i Hercegovini. @@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…