Danas je u Valjevu na stazi Platani-Jovanja-Platani,u duzini od 10,5 km odrzana je memorijalna pesacka trka u cast generala Svetomira DJukica.15 oktobra po starom,a 28 po novom kalendaru 1906 g.ova trka je pretstavljala prvu atletsku trku na teritoriji Srbije.Taj dan se uzima kao dan pocetka rada Srpskog olimpijskog komiteta.Trku je uspostavio pesadijski general Svetomir Djukic.U njegovu cast se po cetvrti put u Valjevu odrzava –pesacka trka–.U ovoj trci ucestvovali su svi razredi osnovnih skola,veterani i veteranke,vojska,policija,juniori,juniorke i seniori i seniorke,Pobednicima trke pripale su ustanovljene nagrade i priznanja.

IZJAVA

General Svetomir Djukic rodjen je 29. (16) maja 1882. godine u Razani, u blizini Kosjerica. Osnovnu skolu zavrsio je u Valjevu.
Sa 16 godina upisao se na Vojnu akademiju, sa 18 postao potporucnik i stupio u vojnu sluzbu u kojoj je ostao 40 godina. Bio je odlican oficir i hrabar ratnik. Ucestvovao je u Prvom i Drugom balkanskom ratu. Penzionisan je 1940. godine u činu divizijskog generala, na polozaju pomocnika komandanta III armijske oblasti. Drugi svetski rat zatekao ga je u Beogradu. Vreme od 1945. godine proveo je u emigraciji. Umro je 1960 godine u Duizburgu (Nemacka).
Svetomir Djukic je citavog zivota pripadao sportskom i olimpijskom pokretu. Bavio se mnogim sportovima i ucestvovao na mnogim takmicenjima na kojima je cesto osvajao prve nagrade.
Bio je jedan od osnivaca Srpskog olimpijskog kluba. Bio je primljen u Medjunarodni olimpijski komitet (MOK), ciji je clan bio do 1948. godine. Kada je osnovan Jugoslovenski olimpijski odbor (Komitet) 1919. godine izabran je za potpredsednika. Objavio je vise knjiga i clanaka razlicitog zanra, pod pseudonimima.Svirao je flautu i klaviri govorio francuski i nemacki jezik.
General Svetomir Djukic nosilac je i bronih odlikovanja.
Kako je jedan deo svog plodnog zivotnog veka proveo u Valjevu ,gde je bio organizator mnogih sportskih dogadjanja,organizovanjem ove trke Valjevo cuva secanje na ovog izuzetnog coveka.
anizator mnogih sportskih dogadjanja,organizovanjem ove trke Valjevo cuva secanje na ovog izuzetnog coveka.
@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…