U noći između 10. i 11. maja 1941. godine, grupa od 26 ljudi-oficira, podoficira i vojnika Jugoslovenske kraljevske vojske-stigla je do pastirskih koliba na visoravni zvanoj Ravna Gora. Iako, verovatno, nisu znali kakvu im sudbinu sprema i sutrašnji dan, ti ljudi postaće jezgro jednog pokreta otpora, jedne vojno-političke organizacije, koja će obeležiti naredne četiri godine u istoriji srpskog naroda. Ljude oko pukovnika Mihailovića na Ravnoj Gori zbližavala je želja za oslobođenjem otadžbine. Snažnu sponu predstavljalo je bratstvo po oružju, ratnički duh, nacionalni ponos, patriotska osećanja i svest o stvaranju pokreta čiji su se krajnji dometi tek naslućivali.
U spomen na taj dan već 15 godina poklonici ravnogorske ideje okupljaju se na Ravnoj gori da bi odali poštu Đeneralu Mihajloviću i njegovim saborcima.
Ovogodišnji Sabor na Ravnoj gori u organizaciji nove politićke stranke Srpskog demokratskog pokreta obnove i Nove Srbije održan je 14. maja.
Prvo svetlo u porobljenoj evropi zasijalo je ovde i tu se branila čast naroda i države rekao je Veroljub Stevanović, gradonačelnik Kragujevca i kopredsednik Srpskog demokratskog pokreta obnove.
Na kraju skupa Vojislavu Mihajloviću predat je pečat koji je za vreme rata koristio Đeneral Milajlović i koji je godinama čuvao jedan meštanin. loviću predat je pečat koji je za vreme rata koristio Đeneral Milajlović i koji je godinama čuvao jedan meštanin.@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…