Zvona svih hramova Srpske pravoslavne crkve [SPC] u zemlji i rasejanju oglasila su se u 11.55 casova u znak secanja na 17. mart prošle godine i pogrom koji je odneo ljudske živote i pravoslavne svetinje na Kosovu i Metohiji.

Godišnjica martovskog pogroma nad Srbima obeležena je danas u svim srpskim sredinama u centralnom delu Kosova i Metohije. Služenjem pomena u porti manastira Gracanica, paljenjem sveca, protestnom šetnjom i potpisivanjem peticije za smenu šefa UNMIK-a Sorena Jesena-Petersena gradani su odali poštu žrtvama pogroma.

Predsednik Srbije Boris Tadic ocenio je da medunarodna zajednica, koja je preuzela odgovornost na Kosovo i Metohiji, mora da obezbedi uslove za povratak Srba u pokrajinu, cime ce biti ispunjeni standardi koji su pretpostavka za pregovore o statusu pokrajine.

Sednica Saveta za Kosovo i Metohiju, kojom predsedava predsednik Saveta Vojislav Koštunica, održace se danas u 16 casova u zgradi Vlade Srbije. Po završetku sastanka, povodom 17. marta, oko 18 casova gradanima ce se obratiti premijer Srbije Vojislav Koštunica.

Predsednik Koordinacionog centra za Kosovo Nebojša Covic izjavio je, godinu dana nakon izbijanja antisrpskog nasilja u pokrajini, da ono nije bilo spontano i da su to potvrdile i medunarodne obaveštajne službe.

Šef UNMIK-a Soren Jensen-Petersen izjavio je da se nasilje na Kosovu i Metohiji ne sme ponoviti i da ce odluku o konacnom statusu pokrajine doneti Savet bezbednosti UN.

Haški optuženik, bivši nacelnik bezbednosti Zvornicke brigade Vojske Republike Srpske Drago Nikolic otputovao je danas u Hag u pratnji ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu Zorana Loncara, potvrdeno je Tanjugu u Vladi Srbije. Nikolic ce se sutra popodne izjasniti o krivici pred kineskim sudijom Liu Dacunom, saopšteno je u Haškom tribunalu.

Bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Mico Stanišic izjasnice se o optužnici pred Haškim tribunalom, koja ga tereti za ratne zlocine u Bosni i Hercegovini.

br />

@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…