1691. – Umro je engleski hemičar i fizičar Robert Bojl, koji je otkrio zakon o odnosu pritiska i zapremine kod gasova i prvi utvrdio razliku između smeše i hemijskog jedinjenja.

1803. – U sastav SAD ušla je dotadašnja francuska kolonija Luizijana, koju je ranije francuski car Napoleon I prodao Amerikancima za 15 miliona dolara.

1864. – Rođen je srpski slikar Marko Murat, osnivač Umetničke zanatske skole u Beogradu, koji je počeo kao realista, ali se kasnije približio impresionistima.

1865. – Rođen je engleski pisac Radjard Kipling, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1907.

1869. – Rođen je kanadski pisac Stiven Batler Likok, autor više od 30 knjiga humorističkih priča.

1886. – Nemačka i Portugalija sporazumom su odredile granice Angole i nemačke Jugozapadne Afrike [Namibija].

1906. – Rođen je engleski filmski režiser Kerol Rid, izvrstan poznavalac tehničkih aspekata režiserskog zanata sa izrazitim smislom za vizuelno pripovedanje.

1915. – Nemačka podmornica torpedovala je kod Krita u Prvom svetskom ratu britanski putnički brod “Persija”, usmrtivši 330 od 501 putnika i člana posade.

1916. – U Petrogradu je ubijen i bačen u reku Nevu kaluđer Grigorij Jefimovič Raspućin, izuzetno uticajan na ruskom dvoru.

1918. – U Berlinu je počeo trodnevni osnivački kongres Komunističke partije Nemačke na kojem je usvojen program čiji je tvorac bila Roza Luksemburg. Kongres je izrazio podršku Sovjetskoj Rusiji.

1922. – Zvanično je osnovan Savez Sovjetskih Socijalističkih Republika, sklapanjem konfederacije Rusije, Belorusije, Ukrajine i Transkavkaske Federacije, kojem su se ubrzo priključile ostale sovjetske republike.

1933. – Rumunska fašistička organizacija “Gvozdena garda” ubila je premijera Jona Duku, kojeg je zamenio profašista George Tartaresku. Rumunija se potom ubrzo približila Silama osovine.

1944. – Umro je francuski pisac Romen Rolan, jedan od najvećih mistika francuske literature u 20. veku, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1915.

1947. – U Rumuniji je pod pritiskom komunista abdicirao kralj Mihail I.

1947. – Umro je engleski filozof Alfred Nort Vajthed, jedan od najznačajnijih anglosaksonskih mislilaca 20. veka.

1968. – Umro je norveški državnik Trigve Li, prvi generalni sekretar Ujedinjenih nacija od 1946. do 1952.

1988. – Jugoslovenski premijer Branko Mikulić i njegova vlada podneli su ostavku na talasu rastućih kritika zbog grešaka, posebno evidentnog neuspeha vlade da savlada ekonomsku krizu.

1989. – Poljski parlament je uspostavio višepartijski politički sistem.

1990. – Vlasti Albanije su prvi put dozvolile Jevrejima iseljavanje u Izrael.

1991. – Na sastanku u glavnom gradu Belorusije Minsku lideri Zajednice Nezavisnih Država, nastale posle raspada S S S R, nisu se dogovorili o ujedinjenoj armiji i svim bivšim sovjetskim republikama je dopušteno da formiraju sopstvene oružane snage.

1993. – Izrael i Vatikan su potpisali sporazum o međusobnom priznavanju i uspostavljanju punih diplomatskih odnosa, okončavajući time dva milenijuma “bolnih odnosa između dve velike religije”, judaizma i rimokatoličanstva.

1997. – Kina i Južna Afrika su potpisale sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa od 1. januara 1998.

2002. – Mvai Kibaki je preuzeo dužnost predsednika Kenije pošsto su on i njagova koalicija “Nacionalna duga” izbornom pobedom okončali posle 24 godine vladavinu Danijela Arapa Moija i KANU partije posle bezmalo četiri decenije. om pobedom okončali posle 24 godine vladavinu Danijela Arapa Moija i KANU partije posle bezmalo četiri decenije. @@@

Prikaži još ovjava iz Razno

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…