gradac.jpgNove snežne padavine u valjevskom kraju spremno su dočekane od strane nadležnih službi i institucija. Tokom noći, sa gradskih ulica je odneto 3700 kubika snega, rečeno je na današnjoj sednici Štaba za vanredne situacije grada Valjeva. Prati se situacija na školskim objektima u gradu, odakle su počele da stižu prijave o prokišnjavanju krovova. Najkritičnije je u Osnovnoj školi „Vladika Nikolaj Velimirović“ , na kojoj su popucali svetlarnici i prokišnjava krov. Zbog toga je isključena struja u pola škole. Ukoliko objekat ne bude bio bezbedan za decu i zaposlene, nastava neće početi u ponedeljak. Ali o tome će na vreme biti obavešteni roditelji i zaposleni.

Zahvaljujući angažovanju vatrogasno-spasilačkih jedinica i speleološke grupe Duštva istraživača „Vladimir Mandić Manda“, sneg i led su tokom jučerašnjeg dana skinuti sa zgrada Poreske uprave, Doma zdravlja i Centra za kulturu. Danas će se nastaviti sa čišćenjem snega sa krovova Zdravstvenog centra i Osnovne škole „Vladika Nikolaj Velimirović“ .
Nakon sednice Štaba, održan je sastanak u užem sastavu članova Štaba za vanredne situacije, povodom priprema za odbranu od poplava. Okružni štab za vanredne situacije Kolubarskog okruga naredio je gradu Valjevu i ostalim oštinama u Okrugu da sprovedu pripreme za odbranu od velikih voda u narednom periodu. Prioritet treba dati zaštiti urbanih naselja na poplavnim područjima. Takođe, naređeno je čišćenje kišne kanalizacije, putne kanalske mreže i njihovih propusta i uliva u vodotokove na poplavnim područjima.
Gradu Valjevu je naloženo da ukloni vučni nanos i rastinje u koritu reka Kolubare, ispod Obilaznog puta i reke Ljubostinje. Potrebno je izvršiti nadvišenje desnoobalnog nasipa reke Obnice, na deonici od Kazneno-popravnog zavoda do mosta za Subotičku ulicu- Naselje Veselinovići.
Potrebno je ukloniti bespravno podignut most na reci Ljubostinji kod „Popeksa“, a na mostovima u krugu fabrika „Krušik“ i „Nova Srbijanka“ ukloniti instalacije koje smanjuju proticajni profil korita reke. Takođe, neophodno je saniranje i čišćenje korita reka Perajice, Krivošije i Rabasa, kao i potoka Lipovac i Ševarice. Na akumulacijama „Pocibrava“, „Valjevska Kamenica“ i „Gradac“ potrebno je očistiti temeljne ispuste.
Komunalnoj inspekciji i policiji je naloženo da obiđu građane i firme duž Ljubostinje i da im nalože uklanjanje smeća koje su naneli. Nadležne službe će obići fabrike „Krušik“ i „Novu Srbijanku“ i proveriti da li ima prepreka pored Ljubostinje, koje mogu uticati na protok velikih voda.

Prikaži još ovjava iz Samouprava

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…