infakt__frame.jpgU okviru uspešne saradnje sa Češkom Republikom i preduzećem “”VHS Brno””, predstavnici grada Valjeva boraviće u Brnu od 26. do 29. novembra, gde će sa direktorom Češke razvojne agenture Mihailom Pastvinskim razgovarati o projektima koje je Valjevo kandidovalo za naredni period.

Prvi projekat je “”Regulacijski (urbanistički) generalni projekat Regionalnog vodoprivrednog sistema snabdevanja vodom Rovni””, kao jedan od prioriteta dugoročnog razvoja Valjeva. Procenjena vrednost projekta je 250.000 evra, a sredstva bi bila upotrebljena za pripremu tehničke dokumentacije za izgradnju trase cevovoda za sirovu vodu iz objekta prekidne komore blizu brane “”Rovni”” do fabrike vode “”Pećina”” , a zatim i projekta za izgradnju cevovoda za transport pitke vode iz postrojenja na “”Pećini”” do rezervoara “”Gajina””. U izradu projekta bili bi uključeni češki stručnjaci.

Drugi projekat koji će biti razmotren prilikom posete Brnu jeste “Modernizacija postrojenja za preradu otpadnih voda“ , značajan zbog dugoročnih efekata na polju zaštite životne sredine – smanjenja zagađenosti vode i zemljišta. Ukupna vrednost je 790.000 evra, a podrazumeva modernizaciju i poboljšanje kapaciteta postrojenja za preradu otpadnih voda u skladu sa standardima EU, isporuku tehnologije i materijala u skladu sa predloženim planom modernizacije i tehničku pomoć prilikom instalacije i montaže opreme.

Češka Republika, zahvaljujući upravo saradnji Valjeva sa firmom VHS iz Brna, od 2001. do danas uložila je značajna sredstva u razvoj našeg grada. Najveći projekti su učešće u izgradnji Toplane i toplovodne mreže, Fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, brane Rovni i uređenje Jaza. U aprilu prošle godine, u organizaciji Ambasade Češke, naš grad je imao privilegiju da ugosti 21 ambasadora zemalja Evropske unije.

U delegaciji koju predvodi gradonačelnik Valjeva Zoran Jakovljević, nalaze se direktori javnih preduzeća „Direkcije za urbanizam, građevinsko zemljište, puteve i izgradnju Valjeva“ Milan Matić i „Toplane Valjevo“ Dragan Despotović, tehnički direktor JP „Kolubara Rovni“ Milan Milutinović, glavni inženjer u JP „Kolubara Rovni“ Miloje Janjić, sekretar Kabineta gradonačelnika Tijana Todorović i šef Odseka za informisanje i protokol Svetlana Marković. Direktori JP „Kolubara Rovni“ Ljubomir Mucić i JKP „Vodovod“ Selimir Manojlović, zbog ranije ugovorenih obaveza, sprečeni su da se pridruže delegaciji.

Troškove trodnevnog boravka snosi domaćin, a delegacija Valjeva će do Brna otputovati sa dva automobila.

Prikaži još ovjava iz Samouprava

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…