infakt__frame.jpgLeto je period kada treba da se pazimo brojnih infekcija, koje su u ovom periodu učestalije upravo zbog lakše mogućnosti razvijanja i napredovanja. U toku leta uobičajene su crevne infekcije, gljivice i bradavice, upale grla i uha izazvane bakterijima i virusima. Takođe, češće dolazi i do očnih i urinarnih infekcija uzrokovanih kupanjem u bazenima prepunim hlora.

Gljivične infekcije su češće u letnjim mesecima jer im prija toplo i vlažno okruženje, a mesta oko bazena i tuševa su idealna podloga za njihovo razmnožavanje. Infekcija se najčešće manifestuje belim flekama na leđima, stomaku i rukama. One su leti vidljive jer zaraženi delovi kože ne mogu da pocrne. Da biste sprečili pojavu gljivica i bakterija, najvažnija je pravilna i redovna higijena.

Svetska zdravstvena organizacij proglasila pandemiju novog gripa, a eksperi naglašavaju da je to pre svega zbog geografskog širenja, a ne zbog toga što je virus H1N1 postao opasniji.SZO protivi ograničenjima kao što su zatvaranje granica i restrikcije kretanja ljudi, dobara i usluga.

Virus H1N1 prvi put je regostrovan u aprilu u Meksiku, a prema zvaničnim izveštajima do sada je u 74 zemlje zabeleženo 28.000 obolelih, od kojih je umrla 141 osoba.

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…