infakt__frame.jpgJavni radovi deo su paketa mera koji je Vlada Srbije pripremila kao odgovor na svetsku ekonomsku krizu, i to je, kažu, jedan od razloga što je za te namene u ovogodišnjem budžetu izdvojeno dvostruko više novca (oko 1,3 milijarde dinara) nego lane. Najveći deo novca, odnosno 810 miliona dinara, biće plasiran nerazvijenim opštinama, a do sredine jula posao bi na određeno vreme trebalo da dobiju 8.344 radnika svih profila.

Za razliku od prethodnih godina, kada je fond za te namene bio skromniji, ovoga puta predloženo je procentualno manje programa iz oblasti infrastrukture, koji angažuju nekvalifikovanu radnu snagu. Znatno više projekata koji su prihvaćeni, odnosi se na oblasti socijalne zaštite i kulturnih delatnosti, što će omogućiti upošljavanje i većeg broja radnika sa srednjom, višom i visokom stručnom spremom. Javni radovi biće organizovani u 113 opština koje su dostavile ukupno 396 programa u kojima će raditi 6.157 nekvalifikovanih radnika (74 odsto), 1.756 radnika sa srednjom stručnom spremom (21 odsto), 177 radnika sa višom stručnom spremom (dva odsto) i 254 radnika sa visokom stručnom spremom (tri odsto). Više od 80 odsto sredstava namenjeno je za isplatu zarada zaposlenih u ovim poslovima, a njima će biti isplaćivana minimalna osnovica uvećana za koeficijent stručne spreme, kao i troškovi prevoza, toplog obroka i zdravstvenog i socijalnog osiguranja.
U Valjevu je odobreno 7 projekata koji će realizovati Udruženje Anđeli čuvari iz oblasti socijalne i humanitarne delatnosti, isto kao i NVO Korak.
Iz oblasti kulturna delatnost projekti za javne radove odobreni su Narodnom muzeju i
Matičnoj biblioteci Ljubomir Nenadović.
U oblasti održavanje i zaštita životne sredine i prirode za sanaciju divljih deponija odobrena su sredstva JKP Vidrak, a za iste namene sredstva je dobila i Mesna zajednica Dračić .
Preduzeće Erozija sredstva će utrošiti za uređenje korita reka Gradac Kolubara i Ljubostinja, dok će za obnavljanje infrastrukture UFK Valis urediti sportske objekte u SRC Petnica, stadion V puk i stadiona Pećina.

Ove godine bilo je podneto ukupno 1.147 projekata, a prioritet su imali projekti javnih radova koji su predviđali poslove u periodu od šest meseci, i koji su obezbeđivali zapošljavanje rizičnih kategorija nezaposlenih, odnosno lica starijih od 50 godina, žena, osoba sa invaliditetom i socijalno ugroženih lica.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…