infakt__frame.jpg>>>1219. – Proglašena je autokefalnost Srpske pravoslavne crkve, koju je kod romejskog cara Teodora I Laskarisa i nikejskog patrijarha Manojla I Haritopula izdejstvovao Sava Nemanjic, potom prvi srpski arhiepiskop sa sedištem u manastiru Žica. Car Stefan Dušan Nemanjic je 1346. uzdigao srpsku crkvu na rang patrijaršije.

>>>1321. – Umro je italijanski pisac, filozof i politicki mislilac Alegijeri Durante, poznat kao Dante Aligijeri, najveci italijanski pesnik, koji je sintetizovao italijansku kulturu 12. i 13. veka.

>>>1523. – Umro je papa Adrijan VI, jedini Holandjanin poglavar rimokatolicke crkve u njenoj istoriji.

>>>1752. – Velika Britanija i njene kolonije prihvatile su Gregorijanski kalendar, pa je umesto 3. septembra prema Julijanskom kalendaru racunanje vremena nastavljeno 14. septembrom.

>>>1812. – Francuski car Napoleon I ušao je u Moskvu, koju su Rusi u povlacenju zapalili, sprecivši zimovanje i snabdevanje njegovih trupa.

>>>1851. – Umro je americki pisac Džejms Fenimor Kuper, zacetnik istorijskog romana u americkoj literaturi.

>>>1852. – Rodjen je pisac Simo Matavulj, clan Srpske kraljevske akademije, jedan od najistaknutijih predstavnika srpskog realizma.

>>>1852. – Umro je engleski vojskovodja i državnik feldmaršal Artur Velzli Velington, koji se proslavio ratovima protiv francuskog cara Napoleona I.

>>>1914. – General Erih fon Falkenhajn zamenio je u Prvom svetskom ratu generala Helmuta von Moltkea na mestu nacelnika štaba nemacke Vrhovne komande.

>>>1927. – U automobilskoj nesreci poginula je americka igracica Isidora Dankan, jedna od najznacajnijih balerina 20. veka, zacetnik modernog baletskog pravca u kojem slobodno oblikovan igracki pokret izražava emocije.

>>>1939. – Helikopter “VS-300” ruskog konstruktora Igora Sikorskog, koji je emigrirao u SAD, izveo je prvi uspešan helikopterski let u istoriji vazduhoplovstva.

>>>1959. – Sovjetska “Luna 2” postala je prvi vasionski brod koji se spustio na Mesec.

>>>1960. – U Bagdadu je okoncan sastanak predstavnika zemalja proizvodjaca nafte na kojem je donesena odluka o osnivanju OPEK.

>>>1982. – Dan posle automobilske nesrece, umrla je princeza Grejs od Monaka, bivša americka filmska glumica Grejs Keli.

>>>1995. – Ruski predsednik Boris Jeljcin odbio je da potpiše zakone Državne dume kojima bi se Rusija odrekla primene sankcija protiv Jugoslavije i uvela ih protiv Hrvatske.

>>>2000. – Visoki funkcioner kineskog parlamenta Ceng Kedži pogubljen je pod optužbom da je primio mito od pet miliona dolara. On je najviši kineski zvanicnik osudjen na smrt zbog korupcije od 1949.

>>>2003. – Gradjani Švedske su se na referendumu ubedljivom vecinom izjasnili protiv uvodjenja evra kao zvanicne valute te skandinavske zemlje.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…