Bilijar je jedna od popularnih igara koje zahtevaju ne samo fizičku spremnost već i ogromno strpljenje, veštinu i iskustvo. Neki istraživači pretpostavljaju da je ova igra nastala u drevnoj Kini, odakle je zatim preneta na Evropski kontinent. U Francuskoj je bilijar bio čuven u srednjem veku, a prve verzije ove igre bile su slične kriketu. Vremenom je usavršena.
Polovinom 19. veka osnovana su i udruženja igrača bilijara, a od tog vremena datiraju i prva takmičenja organizovana u Evropi i Americi. U sportskom bilijar klubu Olimpic ,proteklog vikenda je održan turnir u bilijaru na kome je učestvovalo 24 takmičara iz Smedereva,Čačka,Šabca,Bajine Bašte i Valjeva .Prvo mesto osvojio je Milinko Milutinović,drugo Martin Martinović,treći je Nešat Tairovski a četvrto mesto osvojio je Saša Mitrović.
Inače sportski bilijar klub ‘’Olimpic’’ osnovan je 29. septembra 2003. godine i trenutno broji preko 500 članova kluba, od kojih je 29 aktivno. U okviru ovog kluba postoji i škola bilijara .
Nagrade za učesnike i promotivne sadržaje obezbedila je Omladina Jazas-a koja je inače pokrovitelj turnira koji je nazvan ‘’Uživaj sigurno koristi kondom’’. U Požarevcu se ovakvi vidovi promocija održavaju već godinama i skoro da su postali tradicija a organizatori se nadaju da će se to desiti i u Valjevu.

u već godinama i skoro da su postali tradicija a organizatori se nadaju da će se to desiti i u Valjevu.

@@@

Prikaži još ovjava iz Sport

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…