Pod pokroviteljstvom Ministartva zdravlja i Evropske agencije za rekonstruciju danas je u nasem gradu svecano pocela kampanja “Ti si moje srce” koja se sprovodi u jos 25 gradova u Srbiji. Namera je da se skrene pažnja na glavne faktore rizika koji su uzrocnici oboljenja srca i krvnih sudova. Svi ti faktori rizika su preventabilni kod oba pola i u svim kategorijama uzrasta, pa ce se shodno tome pokušati da ukaže na mogucnosti i prednosti zdravog nacina života.
-Cilj projekta je da se neguju zdravi stilovi zivota i da se smanje uticaji faktora rizika za nastanak hronicnih oboljenja kako bi se sacuvalo zdravlje cele nacije. Do sada je u okviru ovog projekta u Domu zdravlja Vozdovac u Beogradu vrsena edukacija lekara i medicinskih sestara. Ocekujemo da nam uskoro stigne oprema za rad centra za preventivne aktivnosti gde ce svi nasi sugradjani moci da dobiju savete o tome kako da sacuvaju sopstveno zdravlje.
Bolesti srca i krvnih sudova su vodeci uzrok umiranja u Srbiji. Podaci o srcanim oboljenjima stanovništva poražavajuci, a stopa smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti je izuzetno visoka.
-Faktori rizika mogu biti nepromenljivi i promenljivi. Nepromenljivi faktori rizika su nasledje, pol i zivotno doba i na njih se ne moze uticati. Promenljivi faktori rizika su brojni za nastanak kardiovaskularnih bolesti ali i drugih hronicnih bolesti. Po znacaju treba pomenuti pusenje, nepravilnu ishranu i nikakvu fizicku aktivnost i stres.
Preventivni rad Doma zdravlja se obavlja i kroz obeležavanje znacajnih datuma. Tim povodom predidjeno je ucesce zdravstvenih radnika Doma zdravlja na manifestaciji Dani glljiva odnosno 1. oktobra na Divcibarama.
U poslednja 4 meseca sluzbe Doma zdravlja u okviru svojih preventivnih zdravstvenih aktivnosti sprovele su 7 velikih akcija u toku kojih je obuhvaceno oko 3 000 lica.
-Tom prilikom sproveden je skrining odnosno niz aktivnosti za rano otkrivanje bolesti a kroz: merenje telesne tezine, krvnog pritiska, secera u krvi. U toku redovnih mesecnih kontrola u MZ u protekla 4 meseca tretman je imalo oko 1000 sugradjana. Povisenost krvnog pritiska i secera kod veceg broja pregledanih gradjana govore da sugradjani nedovoljno pokazuju paznju svom zdravlju.
U narednih 8 meseci koliko ce trajati kampanja “Ti si moje srce” domovi zdravlja, u saradnji sa zavodima za zastitu zdravlja, sprovesce niz aktivnosti na promociji zdravih stilova zivota. Tako se preventivni rad u Domu zdravlja sprovodi kroz zdravstveno-vaspitnu delatnost u svim sluzbama, zatim kroz rad skole za trudnice i roditeljstvo a uskoro i kroz vid telefonskog savetovalista.
m sluzbama, zatim kroz rad skole za trudnice i roditeljstvo a uskoro i kroz vid telefonskog savetovalista.
@@@

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…