Crkveni hor Hadži Ruvim učestvovaće od 16. do 20 septembra na četrdesetim jubilarnim “Mokranjčevim danima” u Negotinu. U odnosu na prethodne godine u program je vraceno natpevavanje horova.
-Ponovo smo u program uvrstili simpozijum muzikologa i etnomuzikologa, ali i natpevavanje horova, koje je neopravdano izostavljano poslednjih nekoliko godina. Mislim da ‘Mokranjčevi dani’ zato i postoje, pa će ovaj, jubilarni, četrdeseti festival, biti otvoren ‘Šestom rukoveti’, koju će izvesti svih pet horova koji učestvuju i u natpevavanju. Biće to impozantan muzički doživljaj sa oko dve stotine učesnika”, rekao je kompozitor Zoran Hristić, selektor festivala. Na ovogodišnjem natpevavanju horova učestvovaće “Jedinstvo” iz Kotora, “Stefan Dečanski” iz Novog Sada, “Hadži Ruvim” iz Valjeva, “Branko” iz Niša i Pančevačko crkveno-pevačko društvo, a kompozicija koju će horovi izvesti kao obaveznu je Mokranjčeva “Sedma rukovet”.
Zamisao selektora je da osnova festivala, ponovo bude muzičko stvaralaštvo rodonačelnika srpske muzike i njegov marljivi rad na očuvanju melografske i etnomuzikološke baštine. Upravo zbog toga, Mokranjac će biti osnova većine programa, bilo u izvornim partiturama ili etno varijantama. Uz domaće horove, nastupiće i horovi iz Francuske i Mađarske, što jubilarnim “Mokranjčevim danima” daje međunarodni karakter.

iće i horovi iz Francuske i Mađarske, što jubilarnim “Mokranjčevim danima” daje međunarodni karakter.

@@@

Prikaži još ovjava iz Kultura

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Gudači osvojili brojne nagrade u Šapcu

Treći vikend marta 2023. je definitivno obeležen uspesima gudačkog odseka naše muzičke ško…