O štetnosti duvana i o svim negativnim posledicama koje pušenje donosi stalno se prica, kao i o tome da ostavljanje cigareta u velikoj meri poboljšava zdravlje, kako vaše, tako i svih koji su u vašoj blizini. 20 minuta nakon što ugasite poslednju cigaretu- krvni pritisak, temperatura tela i brzina pulsa padaju na normalu, dok osam sati kasnije: nestaje pušacki zadah, nivo ugljen-dioksida u krvi pada, a kiseonika raste, i tako do normalnih vrednosti. Vec 24 casa nakon što ste prestali sa pušenjem smanjuje se šansa za nastanak srcanog udara, a nakon još 24 casa vaši nervni završeci pocinju pregrupisavanje, pa se poboljšava sposobnost osecanja ukusa i mirisa. Pušenje i duvanski dim faktor je rizika broj jedan za rastući broj kardio-vaskularnih oboljenja, kao i karcinoma grla i pluća. Pitali smo neke od sugrađana da li puše, da li znaju koliko je duvan štetan i kakve posledice prouzrokuje.

Od toksina koji u ljudski organizam ulaze putem duvanskog dima, u njemu trajno ostaju 92-94 posto, ostatak se izluči preko bubrega i kože, dok se kod žena najveći deo akumulira u dojkama.
Zdravstvenih posledica ima toliko da ih je teško i pobrojati, a koliko lečenje posledica dejstva duvanskog dima košta ovu naciju, teško da bi bilo ko sa sigurnošću mogao reći. a koliko lečenje posledica dejstva duvanskog dima košta ovu naciju, teško da bi bilo ko sa sigurnošću mogao reći.@@@

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…