1597. – Umro je holandski polarni istraživač Vilem Barenc, zarobljen na brodu okovanom ledom, dok je pokušavao da pronadje severoistočni pomorski prolaz iz Evrope u Ameriku.

1756. – Tokom noći u ćeliji tamnice – koja je posle toga postala poznata kao “crna rupa Kalkute” – ugušila su se 123 od 146 uhapšenih britanskih vojnika. Britance je u ćeliju veličine 4,5 sa 5,5 metara bacio lokalni indijski gospodar Navab od Bengala, čije su snage prethodno napale i porazile britanski garnizon, u nameri da spreče britansku Istočnoindijsku kompaniju da u Kalkuti izgradi sistem vojnih fortifikacija.

1819. – Rođen je francuski kompozitor poreklom nemački Jevrejin Jakob Eberst, poznat kao Žak Ofenbah, tvorac francuske operete.

1836. – Umro je francuski revolucionar i sveštenik Emanuel Žozef Siejes, nazvan “patrijarh revolucije”, jedan od vođa Francuske revolucije i osnivača Jakobinskog kluba, koji je 1799. odigrao ključnu ulogu u državnom udaru kojim je vlast prigrabio Napoleon Bonaparta.

1837. – Umro je britanski kralj Vilijam IV, na prestolu od 1830. do smrti, kojem su podanici prikačili nadimak “Šašavi Bili”, a zvali su ga i “Kralj mornar” zbog toga što je od 1778. do 1790. služio u mornarici.

1861. – Rođen je engleski biohemičar Frederik Gaulend Hopkins, jedan od osnivača nauke o vitaminima, koji je s holandskim lekarom Kristijanom Ajkmanom , podelio 1929. Nobelovu nagradu za medicinu.

1891. – Britanija i Holandija definisale su granice kolonijalnih poseda na ostrvu Borneo. Bivši britanski posedi Sabah i Saravak sada su u sastavu Malezije, a veći holandski deo ostrva pripada Indoneziji.

1902. – Rođen je srpski pisac i diplomata Marko Ristić, jedan od najaktivnijih srpskih nadrealista.

1905. – Rođena je američka književnica Lilijan Helman, u čijim su dramama prikazani radnički štrajkovi, stradanje nepravedno optuženih, gramzivost bogataša I borba protiv nacista.

1909. – Rođen je američki filmski glumac australijskog porekla Erol Flin, koji je najčešće igrao pravdoljubive junake u avanturističkim filmovima.

1923. – Meksičkog revolucionara Fransiska Panča Vilju ubili su politički protivnici na njegovoj farmi u mestu Idalgo del Paral u meksičkoj državi Čivava.

1933. – Umrla je nemačka revolucionarka Klara Cetkin, jedan od osnivača ženskog međunarodnog radničkog pokreta i Komunističke partije Nemačke, na čiji je predlog 8. mart proglašen Medjunarodnim danom žena.

1960. – Američki bokser afričkog porekla Flojd Paterson postao je prvi bokser koji je uspeo da povrati titulu svetskog prvaka u teškoj kategoriji, nokautiravši u meču u Njujorku Švedjanina Ingemara Jonansona.

1973. – U Argentinu se posle 18 godina izbeglištva vratio bivši predsednik Huan Peron, šef države od 1946. do 1955, kad je oboren u pobuni delova kopnene vojske i mornarice. Za predsednika Argentine ponovo je izabran u septembru 1973, a 1974. je umro.

1991. – Parlament Nemačke je tesnom većinom izglasao da prestonicu treba premestiti iz Bona u Berlin.

1992. – Lideri Češke i Slovačke Vaclav Klaus i Vladimir Mečijar postigli su dogovor o podeli Čehoslovačke na dva dela.

2001. – Vojni vladar Pakistana general Pervez Mušaraf formalno je proglašen predsednikom, a tu funkciju je napustio Muhamed Rafik Tarar [Mohammad Rafilj], koji je figurirao kao šef države otkad je Mušaraf preuzeo vlast 1999.

2002. – U eksploziji gasa u rudniku uglja u severoistočnoj kineskoj provinciji Heilongdjang poginulo je 115 rudara.

2003. – Na samitu Evropske unije u Solunu predstavljen je nacrt Ustava Evropske unije, čije je detalje obrazložio Valeri Zziskar džEsten, predsednik Evropske Konvencije za izradu Evropskog ustava.
e je detalje obrazložio Valeri Zziskar džEsten, predsednik Evropske Konvencije za izradu Evropskog ustava.
@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…