Prve i jedine pisane tragove o osnivanju prvog trgovaekog suda Srbije ostavio nam je Vuk Karadžia. Prema kazivanju Vuka Karadžiaa “naskoro iza toga (preseljenja Sovjeta iz Smedereva u Beograd, krajem novembra 1807.godine, Beograd je oslobodjen 6/7 januara 1807.godine) moj i Jugoviaev domaain Jefta Savia otide sa još jednim sovjetnikom u Smederevo, kao nekakva Sovjetna komanda da preeišaavaju i raspravljaju nekakve raeune s onostranim trgovcima”. Mada su ostali šturi podaci, nema ni datuma osnivanja prvog trgovaekog suda, a nedostaje još podataka o sudijama, ipak nam je Vuk opisao kako je osnovan prvi trgovaeki sud u Srbiji “Sovjetna komanda smederevska”.
Jedan od prvih zakona kojim se ure?uje osnivanje i nadležnost trgovaekog suda bio je Zakon o ustrojstvu trgovaekog suda od 12.12.1859.godine.

Privredni sud u Beogradu obrazovan je 1954.g. nakon prestanka sa radom državnih arbitraža, pa je na osnovu Zakona o privrednim sudovima u celoj Jugoslaviji došlo do obrazovanja privrednih sudova.Tako je predsednik državne arbitraže Dušan Bosić postao i prvi predsednik Okružnog privrednog suda u Beogradu, kako se ovaj sud zvao prilikom osnivanja.Ovaj sud je po teritoriji za koju je bio nadležan i po broju sudija bio najveći privredni sud ne samo u Jugoslaviji već i na Balkanu.Naime, sud je prilikom obrazovanja bio nadležan i za teritoriju koje danas pokrivaju Privredni sudovi Valjevo i Požarevac (koji su kasnije obrazovani), tako da je ovaj sud rešavao približno oko 50% svih predmeta iz nadležnosti privrednih sudova Srbije, pa je bilo godina kada je sud rešavao i po 100.000 predmeta.Nakon početka rada Pivrednih sudova u Valjevu i Požarevcu teritorijalna nadležnost Privrednog suda u Beogradu se smanjila, ali je ovaj sud ipak ostao najveći sud u Jugoslaviji i rešava oko 1/3 predmeta svih sudova Srbije (1997. rešeno je ukupno 234.800 predmeta od strane svih sudova a Privredni sud u Beogradu je rešio 77.855 predmeta).

e ukupno 234.800 predmeta od strane svih sudova a Privredni sud u Beogradu je rešio 77.855 predmeta).

@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…