Kako Radio Televizija Srbije prenosi bivalentna vakcina protiv kovida proizvođača “Moderna” biće od ponedeljka, 26. decembra, dostupna građanima Srbije na punktovima za vakcinaciju domova zdravlja, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Srbije.

U toku je distribucija bivalentnih vakcina prema institutima i zavodima za javno zdravlje.

Bivalentna vakcina, Spikevax bivalent Original/Omicron BA.1, bazirana je na tehnologiji RNК vakcine i sadrži originalni, vuhanski soj i modifikovani BA.1 omikron soj.

Ova vakcina se može primeniti isključivo kao buster doza, kod prethodno vakcinisanih, bez obzira na to koju su vrstu vakcine prethodno primili.

Prema preporukama Stručnog komiteta za imunizaciju, bivalentna vakcina protiv kovida se može primeniti, kao buster doza, kod osoba uzrasta 12 godina i starijih, a koje su ranije vakcinisane protiv kovida, odnosno koje su primile primarnu seriju vakcine (dve doze) ili koje su dodatno primile jednu ili više buster doza vakcine.

Uslov za vakcinaciju bivalentnom vakcinom je da je prošlo najmanje tri meseca od primanja poslednje doze vakcine protiv kovida ili najmanje tri meseca od preležane infekcije kod potpuno vakcinisanih osoba.

Bivalentna vakcina kao buster doza se naročito preporučuje kod osoba starijih od 50 godina, osoba sa primarnim i sekundarnim imunodeficijencijama, osoba sa komorbiditetima, korisnika i zaposlenih u domovima za stara lica i zaposlenih u zdravstvenim ustanovama.

Vakcina se od ponedeljka može primiti u svim domovima zdravlja i u Institutu za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.
Izvor: RTS

Prikaži još ovjava iz Covid19
Comments are closed.

Pročitajte još

Šta je DOMZIS aplikacija?