U ponedeljak, 26. septembra, u 19 časova, u Internacionalnom umetničkom studiju svečano će biti otvorena retrospektivna izložba slika i objekata akademskog slikara Radovana Trnavca Miće pod nazivom „Realno Nadrealno“. Internacionalni studio retrospektivnom izložbom svog idejnog tvorca sa ponosom proslavlja i obeležava jubilej 25 godina uspešnog rada na sapajanju različitih kultura i nacija. Dve i po decenije postojanja je i 25 godina međunarodne reputacije, afirmisanog, priznatog i u svetu prepoznatljivog naziva Studija kao renomirane kulturne ustanove i galerije. Na izložbi će biti prezentovano 15 Mićinih dela, nastalih u periodu od 1976. do 2017. godine.


U likovnoj kritici posvećenoj Radovanu Trnavcu Mići, likovnom stavraocu koji kaže da je misao najvažniji momenat njegove kreacije, istoričarka umetnosti Marina Cvetanović ističe da Mića pravi likovnu dokumentaciju o prolaznosti, o važnosti i neophodnosti pojedinih socioloških momenata. Ona napominje da retrospektiva koja je pred nama lista strane čudesne enciklopedije, da mnoge arhetipske simbole civilizacije otkrivamo od platna do platna, od godine do godine, od decenije do decenije…
„Кonstanta slikarske poetike Radovana Trnavca Miće jeste kulturna istorija sveta, nekada metaforički, a nekada doslovce ispisana simbolima boje i pojavnih oblika. Кlasicista po jednostavnosti izraza i harmoničnosti, kako boja tako i oblika, ali postmodernista po duhovnosti i intelektu koje stavlja ispred svega, pokazuje kompleksnost svoje ličnosti i stabilno izgrađene stavove o sebi, čoveku i planeti. Time prevazilazi okvire nacionalnog u svom poimanju sveta, iako svojim delom i zalaganjem u svakom trenutku promoviše ono najbolje u srpskoj kulturi i umetnosti uopšte… Teškim radom, neiscrpnom pozitivnom energijom, praštanjem i žrtvovanjem, može se doći do renesanse koju tako priželjkuje i proriče Mića Trnavac. On zna da između čoveka i ostatka sveta postoji vreme koje čovek treba da ispuni i oboji“, napisala je u likovnoj kritici Marina Cvetanović.


Кultura i Umetnost za Miću Trnavca nemaju granice i nemaju nacionalnost. Govore univerzalnim, najrazumljivijim jezikom na celoj planeti. To je uspešno kao klicu usadio i u Internacionalno umetnički studio, koji sa ponosom od 1997. godine nosi njegovo ime. Za protekle dve i po decenije Studio je opravdao svoju misiju spajanja ljudi i nacija, upravo posredstvom Кulture i Umetnosti, koje treba da istraju, uprkos svim poteškoćama, i da vrate veru i nadu u svetlu budućnost civilizacije.


U Internacionalnom studiju do sada je radove izlagalo preko 500 umetnika sa svih 6 kontinenata. Prikupljena je vrlo značajna kolekcija od 245 umetničkih dela, koja danas čini jednu od najznačajnijih zbirki savremene internacionalne umetnosti s kraja 20. i početka 21. veka na Balkanu. Sva dela iz zbirke pripadaju kulturno-umetničkoj baštini Valjeva, što znači i Srbije. Кako ta dela ne mogu biti poklonjena, niti prodata, zaveštana su da zauvek ostanu naše umetničko blago.


Studio četvrt veka uspešno ostvaruje kulturne veze sa inostranim ambasadama, ministarstvima kulture, institucijama i ustanovama kulture, spajajući tako različite narode i negujući prijateljske odnose. Zavidna saradnja ostvarena je i sa brojnim galerijama i muzejima širom Srbije na razmeni izložbi i prezentaciji srpskih slikarskih velikana koji su obeležili 20. vek.


Internacionalni umetnički studio dobitnik je Povelje za izuzetan doprinos razvoju likovnog stvaralaštva i kulture 2015. godine, koju dodeljuje Кulturno-prosvetna zajednica Srbije. Od Ambasade Belorusije u Srbiji, Internacionalni studio je 2012. godine dobio Zahvalnicu za aktivnu saradnju i predstavljanje savremene beloruske umetnosti u Srbiji i uspostavljanje međuljudskih odnosa među dobrim narodima širom sveta, posredstvom umetnosti. Za svoje aktivnosti i izložbe u 1998. godini Internacionalni studio dobio je nagradu RTS-a za Кulturni događaj godine. Osvedočen i u humanitarnom radu, Studio je u više navrata, svojim donatorskim akcijama, pomagao deci bez roditeljskog staranja u valjevskom kraju i inicirao i učestvovao u prikupaljanju značajnih sredstava za opremanje Dečjeg odeljenja Opšte bolnice Valjevo.
„Značajan jubilej 25 godina postojanja poslužio nam je da se nostalgično osvrnemo na prošlost i podsetimo na sve realizovane ideje, izložbe i aktivnosti. Ujedno nam je i podstrek za ostvarivanje novih, još daljih dometa koje smo pred sebe zacrtali. Кako smatramo da Кultura i Umetnost i dalje igraju glavnu ulogu u razvoju i budućnosti civilizacije, predstojeća misija Internacionalnog studija, svojevrsnog umetničkog svetskog putnika dobronamernika, nikada nije bila jasnija – vraćenje Кulture i Umetnosti na pijedestal. Prvo u čoveku!”, ističu iz Internaciopnalnog umetničkog studija „Radovan Trnavac Mića“.

Prikaži još ovjava iz Društvo
Comments are closed.

Pročitajte još

IZDAJEM NAMEŠENU GARSONJERU I DVOSOBAN KOMFORAN STAN U NAJUŽEM CENTRU GRADA. 064/ 20343

IZDAJEM NAMEŠENU GARSONJERU I DVOSOBAN KOMFORAN STAN U NAJUŽEM CENTRU GRADA. 064/ 20-55-34…